Sök

Studie: Kryptovalutor kan snart bli allt populärare att betala med

Bitcoin

Foto: Istockphoto

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kryptovalutor har potential att växa – men uppfyller inte alla kriterier ännu.

Den israeliska trading- och investeringsplattformen eToro har tillsammans med universitetet Imperial College i London gjort en studie kring kryptovalutor. En av slutsatserna är att dessa valutor, inklusive bitcoin, har potential att bli en form av betalning som breda massor använder sig av redan under nästa årtionde.

Studien har också tittat på om kryptovalutor uppfyller de tre traditionella kriterierna för fiatpengar, betalmedel vars värde bestäms av en utfärdande institution.

Vad som konstateras är att det första kriteriet om "förvaring av värde", där individer tillåts välja när de önskar att spendera sin köpkraft, uppfylls.

De två andra kriterierna uppfylls däremot inte. Detta då kryptovalutor inte fungerar som utbytesmedel och att de inte heller är en "unit of account", det vill säga de agerar inte som ett mått på värdet i det ekonomiska systemet.

"Att möta de två sista kriterierna kräver att bitcoin och andra kryptovalutor gör framsteg på kvarvarande utmaningar som skalbarhet, design och reglering", lyder slutsatsen.
 

Läs mer