Adalberth har skänkt 800 miljoner: “Jag offrar ingenting – jag lever ett lyxliv”

Klarna Norrsken Foundation Almedalen
Adalberth har skänkt 800 miljoner: “Jag offrar ingenting – jag lever ett lyxliv”

Niklas Adalberth. Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Klarna-grundaren Niklas Adalberth om sitt nya liv – och sina uppoffringar.

Den här artikeln är en återpublicering. Under sommaren publicerar vi några texter som vi tycker är värda att uppmärksamma igen på helgerna. Artikeln publicerades ursprungligen 7 juli 2018”

Techmiljardären Niklas Adalberth är känd som grundare av betaljätten Klarna, som han drev tillsammans med företagets nuvarande vd Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson.

Han lämnade sin operativa roll i bolaget 2015 och sedan några år tillbaka driver han den egna stiftelsen Norrsken foundation, med målet att skapa en “impact unicorn” – ett bolag som påverkar en miljard människor positivt.

I februari valde han dessutom att lämna Klarnas styrelse för att fokusera fullt ut på Norrsken, ett bolag han grundade med ett startkapital på 70 miljoner kronor ur egen ficka.

På Breakit och Nordic innovations scen i Almedalen avslöjar Niklas Adalberth att han nu har gått in med 800 miljoner av sina egna pengar i Norrsken.

“För mig är välgörenhet inte ett absolut belopp utan relativt. Det största jag gjort var när jag var student och donerade 100 kronor i månaden i autogiro, det var två öl i månaden. Nu, jag offrar ingenting – jag lever ett lyxliv”, säger han.

Norrsken består av både en fond med pengar som investeras i socialt företagande, samt ett coworking-space i Stockholm där man subventionerar ut kontorsplatser till företag som vill göra världen till en bättre plats på olika sätt. Det finns också planer på att expandera antalet Norrsken house till fler länder.

Norrsken har bland annat investerat i bolag som Matsmart, Karma och Welcome App.

Planen är fortfarande att Norrsken ska bränna 50 miljoner kronor om året, och Adalberth berättar att det innebär att han kommer kunna fortsätta donera pengar i samma takt i 40 år till.

Det innebär att han planerar att donera ytterligare åtminstone 2 miljarder kronor till sin stiftelse.

Att Niklas Adalberth inte offrar någonting med sin nya livsstil är däremot inte helt sant. I slutet av intervjun avslöjade han att det finns en uppoffring idag som faktiskt påverkar honom – han har slutat äta kött.

"Det är nog det enda jag offrar i mitt liv idag, att jag inte äter kött. Jag älskar kött", säger han och förklarar att han brinner för miljö och klimat:

"Och då har man inte tagit in djurens lidande."

"De är minst lika smarta som din hund och ändå tycker man det är okej att de ska vara i en liten bur hela sitt liv."

Förra året avslöjade Niklas Adalberth att han hade en plan att dö utan en krona på fickan.

Läs fler artiklar
LÄS MER