Sök ikon

Från flykt till miljardbolaget Serendipity – "Det har varit en revanschlystnad"

Artikel bild
Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh.

Serendipity-grundarna om sina trauman – och varför det gjort dem starkare.
"Tror det kan vara en enorm drivkraft”, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya har imponerande resor bakom sig. De flydde båda från Iran till Sverige som unga flyktingar och har därefter lyckats bygga upp ett miljardbolag.

Nu har det snart gått 15 år sedan de grundade företagsgruppen Serendipity Group. Idag innefattar gruppen 10 bolag inom olika marknader som tillsammans omsätter över 4 miljarder kronor. Där ryms allt från bioteknikbolag till ett nyköpt hissföretag från Österrike. 

Serendipity-grundarna var på plats under Breakits och Nordic Innovations event i Almedalen. Där pratade de bland annat om trauman – både i samband med rekryteringar, men också att människor med olika typer av trauman kan sitta på värdefulla egenskaper i entreprenörssammanhang.

"Om man klarar sig ur det någorlunda helskinnad tror jag att det kan vara en enorm drivkraft”, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Saeid Esmaeilzadeh berättade att de båda Serendipity-grundarna själva gått igenom olika typer av trauman. Ashkan Pouyas pappa satt exempelvis fängslad för sina åsikter i Iran och själv flydde Saeid Esmaeilzadeh och hans familj över bergen från Iran när han var liten.

”Vi bodde gömda hos olika familjer och under två års tid var jag i princip aldrig utanför ett hem. Min syster dog nästan i bergen på vägen över till Turkiet", berättar Saeid Esmaeilzadeh.

Hans drivkraft har varit att visa världen vad han kan göra, förklarar han.

”För mig tror jag också att det varit en revanschlystnad och för Ashkan har det varit att bygga världens största bolag. Jag tror att det kan skapa en stor positiv energi om man tar sig ur det (trauman, reds. anm.)”.

Saeid Esmaeilzadeh berättade vidare att han har en ”kvot” och en fråga han nästan alltid ställer vid arbetsintervjuer. Den lyder ”Vad är det mest exceptionella du gjort i ditt liv?”.

”Då lägger jag det i kvoten till hur gammal personen är. Ju äldre personen är desto mer tycker jag att man ska ha haft möjligheten att göra något exceptionellt". 

Medgrundaren Ashkan Pouya menar i sin tur att det inte finns några gränser.

”Har man tillräckligt stark vilja så lyckas man förr eller senare”, säger Ashkan Pouya.

Läs mer