"Daniel Ek får Ingvar Kamprad att framstå som en glad spillevink"

"Daniel Ek får Ingvar Kamprad att framstå som en glad spillevink"

Viggo Cavling

Krönikör

Var det roligare under förra IT-bubblan?

Jag minns den förra IT-bubblan som om det var i går. Jag stod på perrongen och såg tåget komma långt borta. Jag höll på med en konsttidning och var kompis med Kajsa Leander och Ernst Malmsten som hade ett hippt förlag.

IT-tåget kom in på perrongen och många av mina vänner steg på och åkte i väg. Kvar stod jag på perrongen och tittade avundsjukt på när gänget på tåget blev hjältar i affärspressen. Jag beundrade att de kallade sin nyvunna förmögenhet för den nya ekonomin.

Sen kom kraschen och ja, sen hände inte mycket på femton år.

Nu upplever vi en ny IT-bubbla. Det finns likheter med den förra i att det skapas enorma förmögenheter på nolltid utan att en (jag) riktigt begriper hur. Men jag förstår att tekniken skapar nya möjligheter.

Den stora skillnaden mellan nu och då är entreprenörernas tonalitet. Hjältarna på denna sajt har en sak gemensamt: en (jag) har ingen lust att bjuda dem på middag. De säger inget roligt, gör inget roligt och ser inte roliga ut.

Daniel Ek får Ingvar Kamprad att framstå som en glad spillevink.

Förra veckan åt jag frukost med Johan Staël von Holstein. Han är sjukt kul att prata med. Johan vill göra om hela världen och tänker ut lösningar som är mil från hans senaste projekt My Name Club.

Han tycker att dagens riskkapitalbolag drivs av inskränkta idioter som bara vill dricka gratis sprit och dunka varandra i ryggen. Johan kallar Mark Zuckerberg vår tids största diktator. Säger en (jag) Stefan Löfven blir Johan arg som ett bi. Okej, Johan kanske överdriver en smula, men är inte det bättre än att aldrig säga något utmanande? Att bara drivas av ny teknik och nya pengar leder inte till en rikare värld. Väl valda ord kan förändra världen lika mycket som ny teknik.

(Här på Breakit vill ni enligt statistiken hellre läsa om Johan än om Daniel. Det förstår jag.)

Ungefär så här kommer jag att blogga här på Breakit några gånger i veckan. Jag har ett förflutet i mediebranschen och kan ganska mycket om den. Jag är idag verksam som entreprenör i det lilla och partner i analysfirman Inizio. I våras gjorde jag en Youtube-serie tillsammans med restaurang Riche. Snart kommer det förhoppning en ny serie på ett annat tema.

Jag föreläser gärna på din nästa kickoff och min roll brukar vara jokern som ska få alla tänka utanför boxen. Varannan vecka recenserar jag krogar i SvD Perfect Guide. Och ja, den avgörande skillnaden mellan dagens IT-bubbla och den förra är dagens är på riktigt. Vi har bara skrapat på ytan på den digitala revolutionen. Jag säger som Ericssons vd Hans Vestberg sa på Symposium i juni: i framtiden kommer allt att gå sjukt mycket snabbare. Nu kör vi!

Vill du veta mer om Viggo? Klicka på "Visa Profil" i toppen av inlägget!

Läs fler artiklar
LÄS MER