Sök

Därför är Anders Borg och Isabella Löwengrip lika som bär

Lundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare av Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell anar en PR-kupp bakom ex-ministerns Almedalen-offensiv.

Det är väl ingen vågad gissning att Anders Borg konsulterat sin sambo Dominika Peczynski innan han lade upp sin mediestrategi här i Almedalen.

Men oavsett om det är PR-proffset Dominika Peczynski eller någon annan som är hjärnan bakom upplägget så går det redan nu att slå fast att det funkade.

Jag själv och andra ekonomireportrar har flitigt rapporterat om hans framträdanden på olika Almedalen-scener senaste dygnet.

Personligen tycker jag Anders Borgs flaggning för att han nu ska börja investera i svenska fintech-bolag är mest spännande. Inte minst med tanke på det sätt som han lägger upp satsningen. För i mitt tycke så använder sig den tidigare finansministern i princip av samma investeringsmodell som bloggstjärnan Isabella Löwengrip.

Ingen av Sveriges nya medieprofiler har så smart som Isabella Löwengrip lyckats kapitalisera på sitt kändisskap. Hennes blogg har hundratusentals besökare varje vecka och Isabella Löwengrip använder den valutan för att köpa in sig i olika startups. Det ryktas om att Isabella Löwengrip tar 400.000 kronor för ett sponsrat inlägg på sin blogg. Säg att en startup får tio sådana inlägg så kan Isabella Löwengrip i utbyte få aktier för flera miljoner kronor.

Anders Borg tror jag kommer göra samma sak – fast med en liten annan tvist. Klart är att ex-ministern själv inte sitter på några jättelika tillgångar. När jag snabbt kollade hans bolag idag framgick det att Borgs privata bolag hade ett eget kapital på lite drygt 8 miljoner kronor, Det räcker inte särskilt långt i dessa sammanhang.

Vad Anders Borg däremot förfogar över är en plattform i media. När han inom kort offentliggör sin första investering i ett svenskt fintech-bolag kommer affärsmedia att ge rejält utrymme åt nyheten, lita på det.

Det är exponering som Anders Borg, precis som Isabella Löwengrip, potentiellt kan omvandla till aktier i startups.

Dessutom har Anders Borg ytterligare en valuta att omvandla till aktier – sitt kontaktnät både i politikens värld och i finansbranschen.

Om Anders Borg bara hittar rätt i sina investeringar så är hävstången mångdubbelt större än att bara jobba som rådgivare till storföretag och hålla föredrag som han hittills ägnat sig åt efter sin politiska karriär.

Dagens storsnackare: Per Bolund. Lite oväntat visade sig miljöpartisten och finansmarknadsministern Per Bolund ha en svada utöver det vanliga. När jag lyssnade på honom i morse visade Bolund upp en mycket effektiv teknik. Miljöpartistens taktik verkade vara att inte andas så fort han fick ordet utan istället tala i en enda lång utandning. Till och med en storsnackare som min gamla kollega Sophie Nachemson-Ekwall (idag forskare) hade svårt att få en syl i vädret.

Dagens rykte: Amazon. Den amerikanska e-handelsjätten ska finnas på plats här i Almedalen. Enligt en av mina uppgiftslämnare ska de “gå ut med något stort” under veckan. Jag väntar med spänning.

Dagens svikare: Anders Borg. Vi blir allt färre och färre som fortsätter att vurma för orienteringssporten. Länge kunde jag glädja mig åt att Anders Borg var en av de få som fortfarande utövade sporten. Därför var det med stor sorg jag fick reda på att den tidigare finansministern lagt orienteringsskorna på hyllan. Hans förklaring att en krånglande höft satt stopp för orienteringskarriären ser jag bara som en dålig ursäkt.

Dagens säljsignal: Börspodden-profilen John Skogman. Den ena halvan bakom Sveriges största ekonomipodd verkar haft en dålig avslutning på trading-säsongen. När John Skogman inte poddar så är han en av Stockholms största daytraders. När jag träffade honom på båten över till Visby så vägrade han som vanligt berätta något om utvecklingen för sin aktieportfölj. Men i kassan avslöjade han sig genom att beställa kranvatten till hela familjen. Kämpa, John!

Dagens uppföljning: Petter Stordalen. Igår skickade jag ett riktigt pinsamt textmeddelande till hotell-miljardären i hopp om att få komma in på hans exklusiva mingel på tisdagseftermiddagen. Jag har fortfarande inte fått svar men faktiskt lyckats komma över en inbjudan ändå. Hur det gick till avstår jag att gå in på med hänvisning till vårt grundlagsskyddade källskydd.

Läs mer