Sök

Anders Borg vill sno åt sig storbankernas bolånemiljarder

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu avslöjar ex-politikern fler detaljer om sin nya karriär som tech-investerare.

Igår skapade den tidigare finansministern Anders Borg en del uppståndelse när han avslöjade att han skulle ge sig in i den svenska fintech-sektorn som investerare.

Efter finansminister-tiden har Anders Borg agerat rådgivare och styrelseproffs åt en rad svenska och utländska storbolag (till exempel Kinnevik, World Economic Forum och Stena-sfären). Flera av uppdragen lämnade han dock i höstas.

Strax efter tio på måndagsförmiddagen fångade Breakit Anders Borg i Almedals-vimlet för att få lite mer substans kring hans planer på att bygga upp en egen portfölj av svenska fintech-bolag.

Fortfarande är Anders Borg lite hemlighetsfull kring exakt vad det är han ska göra som investerare men klart är att han kommer att bli en rätt aktiv affärsängel.

“Jag ska plocka in tre, fyra bolag per år i min portfölj. Just nu håller jag på att tala med ett antal mycket intressanta fintechbolag. Jag har relativt djupa kunskaper om regleringar inom finanssektorn och där tror jag att jag kan bidra till bolag som bygger upp sin verksamhet”, säger Anders Borg.

Han tycks inte göra investeringsräden helt på egen hand utan kan mycket väl komma att bygga upp sin fintech-portfölj tillsammans med andra investerare:

"Jag gör det här både för min egen räkning och för andras räkning naturligtvis", säger Anders Borg lite kryptiskt.

Han pekar ut den svenska bolånemarknaden som ett segment där det kommer att hända mycket och där han gärna är med och investerar.

“Bolånemarknaden måste stöpas om. Lönsamheten där är alldeles för hög”, säger Anders Borg och fortsätter:

“Du kan hitta fyra, fem nya tekniska och finansiella modeller och någon av dem kommer att lyckas. Det är inte rimligt att det ska vara så lönsamt att göra en så enkel produkt som bolån”.

Som potentiell investerare tittar Anders Borg också intresserat på olika typer av företagstjänster i banksektorn (till exempel bokföring och betalöverföringar) och fondförvaltning.

“Bankerna tjänar väldigt mycket på tillgångsförvaltning där mycket i praktiken bara är indexfonder”, säger Anders Borg.

Läs mer