Här är nätverket som ska samla Sveriges mäktigaste kvinnor

Sociala nätverk
Här är nätverket som ska samla Sveriges mäktigaste kvinnor

Anna Bråkenhielm och Jessica Löfström. Foto: Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Nätverket 17, som samlar kvinnliga entreprenörer som omsätter mer än 50 miljoner om året, har nu 32 medlemmar. Vilka de är presenterades på tisdagen.

Det var under Almedalsveckan förra året som idén till nätverket föddes. Jessica Löfström, som grundat bemanningsföretaget, Expanderamera fick frågan hur det kändes att vara en av 17 när hon var på plats i Visby för att föreläsa.

“Med det menades att det bara skulle finnas 17 kvinnor i Sverige som grundat och driver ett företag som omsätter mer än 50 miljoner. Jag tänkte att det inte kunde stämma och om det gjorde det vore det fruktansvärt”, säger hon till Breakit och berättar att hon sedan dess har samlat namn på kvinnor som driver stora framgångsrika företag i ett excelark.

När nätverket Pokerface, som vänder sig till kvinnliga entreprenörer, men utan omsättningskrav, lade ner i våras bestämde sig Jessica Löfström för att slå till. 8 mars i år startade hon nätverket 17 tillsammans Maria Mattson Mähl som driver utbildnings- och matchningsföretaget Alpha CE, Monica Lindstedt som grundat serviceföretaget Hemfrid, Lena Apler som är styrelseordförande för Collector bank och medieentreprenören Anna Bråkenhielm.

Nu utökas nätverket och i dag har det sammanlagt 32 medlemmar, däribland Ida Backlund som driver Rapunzel of Sweden som säljer löshår på nätet, Anna Eklund och Lottis Sparrman som startat e-handelsbolaget Happydress och Karin Söderlund som grundat det svenska klädmärket House of Dagmar.

“Tanken med nätverket är att påvisa att det finns fler kvinnor än många tror som driver större bolag och att det inte är omöjligt att göra det. Att driva ett bolag med en större omsättning innebär makt och vi tycker att det behövs fler kvinnor med makt som kan påverka samhället därför ska vi hjälpa kvinnor att fortsätta växa sina bolag och därför är 50 miljoner ett första kvalifikationskrav”, säger Jessica Löfström.

Anna Bråkenhielm, som också är en av nätverkets grundare, håller med.

“Det är en typ av nätverk som vi aldrig sett förut. Makt och inflytande handlar om att man är med hela vägen och om att man äger eller deläger ett bolag. Det är där det har brustit mest när det gäller kvinnor och ledarskap. Det finns flera nätverk som arbetar med att få in fler kvinnor i styrelser och på ledande positioner men få som jobbar med dem som har vågat bygga företag” säger hon till Breakit.

Syftet med nätverket är att samla kvinnor som driver stora bolag för att de ska kunna hjälpa varandra men också inspirera och lyfta andra kvinnliga grundare.

“Kvinnliga företagare har oftast inte samma supportsystem runt sig som manliga företagare har. Det handlar till exempel om någon som styr upp hem och familj men också om nätverk som ger stöttning och hjälp. Det behövs. Att driva bolag är som att uppfostra en familj. Man lever med det dygnet runt,” säger Anna Bråkenhielm.

Här är medlemmarna i nätverket 17

Grundarna

Jessica Löfström, ExpanderaMera byggbemanning

Maria Mattsson Mähl, Alpha C

Lena Apler, Collector

Anna Bråkenhielm, Talpa/Silverback/ITV Studios Nordic

Monica Lindstedt, Hemfrid

Medlemmarna

Anastasia Georgiadou    Alminina

Angela Wiss        Insitepart

Ann Burgaz        The Wineagency Sweden

Anna Eklund        Happydress 

Annika Högström    Läkarjouren

Britt Marie Stegs    Hälsingestintan

Catharina Tavakolinia    Kavat vård

Cathrine Edblad    Edblad & Co

Christina Richter    Tinni Richter

Christina Wahlström    Mamma mia

Elin Ankarblad    Doberman

Helena Andren    Travel Beyond

Helena Casselöv     Meritminds

Hellen Wohlin Lidgard    Pointer

Ida Backlund        Rapunzel of sweden

Karin Lindahl        Indiska Magasinet

Karin Söderlind    House of Dagmar

Kristina Lindhe    Lexinton

Lesley Pennington    Bemz

Lisa Lindström    Doberman

Lottis Sparrman    Happydress 

Margareta Adlercreutz    Hemtextil

Marie Lindqvist Pahlstad    Zilenzio

Mernosh Saatchi    Humblestrom

Patricia Olby Kimondo    People Productions

Pernilla Ramslöv    NOX Consulting

Renée Voltaire    Renée Voltaire

Susanne Liljeberg    Granit

Viktoria Simmingsköld    Prodiem

Läs fler artiklar
LÄS MER