Splay bjuder Youtube-stjärnor en egen app för att ge ökade intäkter

SplayYoutube

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Humorgruppen I Just Want To Be Cool blir först ut med den nya tjänsten som fått namnet Unicorn.me.

Splays vd Vigor Sörman räknar med att Unicorn.me kan bli ett stabilt intäktsben både för det egna bolaget och Youtube-stjärnorna som börjar använda den.

"På lite sikt tror jag att vi kan få uppemot 20 procent av våra intäkter härifrån", säger Vigor Sörman, vd och grundare av Splay som i år räknar med att omsätta drygt 50 miljoner kronor.

Grundtanken är att Youtube-stjärnor, och även de bloggare som ska använda appen, ska få en direktkanal till sina mest lojala fans och den vägen kunna kapitalisera bättre på sina stora följarskaror. Trots att många av de svenska stjärnorna idag har miljontals visningar på sina Youtube-kanaler är intäkterna förhållandevis låga.

En orsak till detta är att 45 procent av reklamintäkterna hamnar hos Youtube. Men i en egen app får Youtube-stjärnorna en plattform som de själva äger. Här kan de samla hela sitt flöde, inte bara från Youtube utan också från till exempel Facebook, Instagram och bloggar. Dessutom kommer det gå att livesända via appen, så att de allra mest hängivna fansen kan följa sina idoler i princip dygnet runt.

"Alla som prenumerarar på en Youtube-profils material idag kommer självklart inte att ladda ner appen men kanske 10-20 procent av dem gör det. Det blir ändå väldigt stora tal för de största stjärnorna", säger Vigor Sörman.

Splay kommer att erbjuda appen gratis till vissa utvalda Youtube-profiler till en början. På sikt är planen att ge möjligheten till vem som helst.

"Nu siktar vi på ett 20-tal profiler ska börja använda appen de närmaste månaderna. Men vi samarbetar gärna med till exempel skivbolag eller andra mediebolag. Det här kommer inte vara förbehållet bara Youtube-stjärnorna i vårt eget nätverk", säger Vigor Sörman.

Humorgruppen I Just Want To Be Cool blir först med att testa appen. Under fredagen går det att ladda ner deras app som finns tillgänglig både för Iphone- och android-telefoner. I Just Want To Be Cool som idag är den största svenskspråkiga Youtube-kanalen med 500.000 prenumeranter och 110 miljoner visningar.

Fem personer har jobbat under ett år för att ta fram appen och i utbyte mot att stjärnorna får använda den gratis så kommer Splay ta en procentsats på deras intäkterna från appen. Hur mycket Splay skär emelllan vill Vigor Sörman inte uppge.

"Jag kan bara säga att det är klart mindre än vad Youtube tar. Men det här ska inte ses som en krigsförklaring mot Youtube utan ett sätt att skapa nya intäkter. Profilerna kan själva bestämma hur de vill ta betalt för sitt innehåll. Det kan till exempel vara via annonser, e-handel och premiumtjänster", säger Vigor Sörman.

Splay, som ägs till 81 procent av mediekoncernen MTG, har ett nätverk med över 1000 sociala medier-profiler. På månadsbasis når Splay 140 miljoner tittare i målgruppen 13 till 34 år, enligt bolagets egna siffror.

Läs mer