Autoliv rasar – därför kan det bli en jackpott för gamla ägare

AutolivVeoneer

Jan Carlson, vd och blivande styrelseordförande för Veoneer. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Om förhandeln i New york fortsätter på samma sätt kan de gamla Autoliv-ägarna kamma hem över 3 miljarder kronor.

På fredagen handlas bilsäkerhetsbolaget Autoliv för första gång exklusive rätt till aktier i Veoneer. Veoneer – den nya avknoppningen som ska fokusera på bland annat självkörande bilar och aktiv säkerhet – noteras separat från Autoliv redan på måndag.

Avknoppningen funkar så att den som ägde en Autoliv-aktie fram till idag tilldelas en aktie i det nya bolaget. När den rätten nu försvinner för nya ägare föll Autoliv-aktien naturligt kraftigt i börsöppningen.

Autolivs depåbevis på Stockholmsbörsen hade klockan 09.20 backat med 26 procent till 933,80 kronor senast betalt. Det indikerar därmed ett värde på 322,70 kronor per aktie i Veoneer när handeln drar igång på måndag. I gårdagens förhandel i Veoneer-aktien kostade en aktie 364 kronor.

Tappet i Autoliv kan innebära två saker: Antingen så faller Veoneer-aktien, jämfört med förhandeln, med ungefär 12 procent när bolaget noteras på måndag. Eller så kan de gamla Autoliv-ägarna göra en rejäl hacka på affären.

Om minskningen i Autoliv fortsätter vara mindre än Veoneers nya börsvärde betyder det nämligen en positiv kursutveckling för den som köpte Autoliv före avknoppningen. Med den nuvarande kursen skiljer det drygt 3,5 miljarder kronor i börsvärde mellan förhandeln i Veoneer och det indikerade priset utifrån Autolivs värdetapp.

Vilket scenario som inträffar blir klart måndag 2 juli.

Läs mer