Sök

H&M och Amazon pressar Indien efter förbud mot plast

H&MAmazon

Versova Beach i Bombay, Indien. Foto: AP Photo/Rajanish Kakade/Henrik Holmberg/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

H&M ska ha bett om hjälp att hitta nya lösningar.

Indien har stora problem med miljöförstöring och nedskräpning. Premiärminister Narendra Modi meddelade nyligen att landet planerar att förbjuda alla engångsartiklar av plast fram till 2022.

Det här har lett till att jättar som H&M och Amazon utövat påtryckningar om att förbudet ska lättas. Det rapporterar Reuters med hänvisning till insatta källor.

Beslutet kan innebära rejält höjda kostnader för företag som förlitar sig på att paketera sina produkter i plast, som detaljhandlare och dryckestillverkare.

Med det i bakhuvudet är det lätt att förstå varför både Pepsi och Coca-Cola sållat sig till initiativet. 

Representanter för flera bolag och plastindustrin ska ha mötts med personer inom den indiska regeringen inför beslutet. De ska ha uppmanat företrädare att implementera förbudet i olika faser samt att lätta på vissa delar.

Enligt Reuters skulle alternativ som kartong kunna kosta tre gånger så mycket som plastpaketering. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på runt 3.000 kronor och fängelse i tre månader.

I ett uttalande uppger H&M att företaget stöttar återanvändning och återvinning. Klädjätten säger att de bett regeringen att förtydliga de nya reglerna samt bett om hjälp att hitta alternativ.

Källor till Reuters uppger samtidigt att e-handlare kan komma att ges mer tid att anpassa sig, samt att kraven från industrin ses över.

Neemit Punamiya företräder organisationen ”Plastic Bags Manufacturers Association of India”.

”Vårt krav på regeringen är att ge industrin sju år för att ta fram alternativ. Det kan inte ske över en natt, vi har investeringar, lån och människor att ta hand om”, säger Neemit Punamiya.

Enligt FN står plastpaketeringen för hälften av plastskräpet världen över. .

Läs mer