Svenska Heja.io backas tungt av stjärninvesterare – USA nästa

laget.se heja.io Fotboll
Svenska Heja.io backas tungt av stjärninvesterare – USA nästa

Sophia Stenbeck, Mikael Blix och Johan Berglund.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu ska teamet bakom Heja.io gasa.

Sedan 2004 har entreprenörerna Mikael Blix och Johan Berglund byggt upp Laget.se till den helt dominerande samlingsplatsen för svenska klubblag. Idag har föreningssajten, där varje lag får en egen hemsida där spelare, ledare och andra berörda kan kommunicera med varandra, hela 2 miljoner användare bara i Sverige.

Tillväxten har skett helt utan riskkapital och i fjol omsatte verksamheten 15 miljoner kronor.

“Vi har låtit det ta tid och inte som många andra startups som siktar på en snabb expansion”, säger Mikael Blix.

Förra året drog de igång en internationell version av Laget.se under namnet Heja.io. Redan idag har den appen 100.000 registrerade användare och den här gången tänker de två sport-entreprenörer köra spåret med riskkapital istället för att bara växa av egen kraft.

“Vi ser vilka enorma möjligheter det finns att växa internationellt och för att få full utväxling så har vi bestämt oss för att ta in extern finansiering”, säger Mikael Blix.

Intresset bland investerarna har varit stort och de får nu in en rad namnkunniga aktieägare. Totalt får Heja.io in 24 miljoner kronor i kapital och bland investerarna märks bland andra:

# Luminar ventures. Affärsänglarna Jacob Key och Magnus Bergmans nya fond på en halv miljard kronor där bland annat statliga Saminvest och Europeiska investeringsfonden gått in med pengar.

# Max ventures – investmentbolaget som startades av Max Stenbeck som gick bort för tre år sedan i sviterna av diabetes. Numera rattar hans syster Sophie Stenbeck investmentbolaget som investerar i både amerikanska och svenska startups.

# Inbox capital – familjen Wattins investeringsbolag. John Wattin var en av grundarna till IT-bolaget Enator och även tidig investerare i miljardbolaget Mysql. Hans son Martin Wattin har legat bakom investeringar i bland annat Min Doktor, Fishbrain och Barnebys.

# Bonnier ventures. Medie-familjens investmentbolag som tidigare gjort en rad investeringar i svenska startups.

# Caroline Ingeborn. Affärsängel som till vardags är operativ chef på spelutvecklaren Toca Boca.

“Vi har haft starka siffror att visa upp och det har investerarna gillat”, säger Mikael Blix.

En del av pengarna ska han använda till att utöka sitt team från 7 till 15 medarbetare och även satsa mer på produktutveckling.

“Allt vårt fokus nu ligger på tillväxt. Vi har flesta användare i USA och det är där som vi primärt kommer lägga kraft”, säger Mikael Blix.

Läs fler artiklar
LÄS MER