Cool Company slukar konkurrenten Ukko.se

Cool Company Uppköp Förvärv
Cool Company slukar konkurrenten Ukko.se

Cool Companys vd Andreas Kullberg. Foto: Press / Stockphoto

Tobias Blixt

Reporter

“Vi är redo att växa mer aggressivt nu", säger Cool Companys vd Andreas Kullberg.

Egenanställningsföretaget Cool Company låter privatpersoner fakturera utan att behöva starta en egen firma.

Nu meddelar företaget att de köper upp den finska konkurrenten Ukkos svenska verksamhet för en okänd summa.

Affären innebär att Cool Company – som konkurrerar med bland annat Frilans finans – tar över omkring 5.000 av Ukkos egenanställda i Sverige.

Samtidigt får man en konkurrent mindre på gig-marknaden i Sverige.

“Vi har en ambition om att växa och har länge haft en bra relation med Ukkos svenska ledning. Vi fick veta att Ukko skulle fokusera mer på deras finska verksamhet, så då kom möjligheten att förvärva den svenska verksamheten upp och det passar vår tillväxtambition”, säger Cool Companys vd Andreas Kullberg.

Förvärvet av Ukko var ett steg i Cool Companys planerade expansion. Bolaget finns redan i Norge och Storbritannien, men har siktet inställt på att lansera i fler länder under året.

“Vi är redo att växa mer aggressivt nu. Cool Company vill bli frilansarens bästa vän, och alla våra satsningar bygger för att göra livet lättare för de som vill arbeta under friare villkor”, säger Andreas Kullberg.

Företagets omsättning har ökat de senaste åren, från 172 miljoner 2016 till 315 miljoner 2017. Samtidigt visade Cool Company upp ett minusresultat på 15 miljoner kronor 2016.

Men det är helt i linje med företagets strategi enligt Andreas Kullberg.

“2017 hade vi en ordentlig tillväxt och vi räknar med minst 30-40 procent ytterligare tillväxt under 2018, beroende på hur utlandsexpansionen går”, säger han.

“Vi fortsätter att vara kassaflödesnegativa. Vi fokuserar mycket tid och resurser på att dels bygga en produkt som hela tiden blir bättre, dels marknadsföring. För oss handlar det om fortsatt expansion de närmaste åren.”

Under 2018 är prognosen enligt Andreas Kullberg en omsättning på närmare en halv miljard kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER