Trubbel för Enkla – bolåneutmanaren har svårt att spika kapitalet

Enkla
Trubbel för Enkla – bolåneutmanaren har svårt att spika kapitalet

Marcus och Alexander Widegren, grundare av Enkla. Foto: Press

Jonas de Lange

Reporter

Uppstickaren skulle ha en miljard innan midsommar – men fortfarande finns inga pengar på kontot.

Det har gått drygt tre månader sedan Enkla skakade om den svenska bolånebranschen rejält med sitt löfte om endast 0,95 procent i treårigt bunden ränta. Räntesatsen är betydligt lägre än vad någon annan aktör erbjuder och väckte motreaktioner och kommentarer från bland annat Danske bank, Skandiabanken och SEB.

Redan första dygnet fick bolaget in ansökningar för tiotals miljarder kronor från konsumenter som ville flytta sina lån.

Bolaget har dock inte kunnat låna ut några miljardbelopp, rapporterar Svenska dagbladet. För att finansiera lånen ska bolaget ge ut en obligation till investerare, men än så länge finns inga pengar på kontot. Planen – att sälja obligationer för 1 miljard kronor innan midsommar – har fått skjutas upp.

“Vi har inte börjat marknadsföra vår obligation till institutionella investerare än. Det vore oansvarigt att göra det innan ramverket och alla regulatoriska bitar är klara när det gäller obligationsprogrammets utförande. Vi vill vara en långsiktig och seriös spelare. Då tar sådant här tid”, säger Alexander Widegren, till tidningen.

Hur lång tid det kan ta innan obligationsprogrammet är klart kan inte Alexander Widegren ge något svar på.

“Vi har dialog med en rad välrenommerade aktörer som ger kontinuerlig feedback. Det är svårt att veta hur lång tid det tar att hitta investerare som vill köpa obligationen”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER