Tar in 2,4 miljoner kronor för att kunna skriva ut "det omöjliga"

Wematter3D-skrivare

Robert Kniola och Henrik Lundgren har utvecklat en ny 3D-skrivare. Foto: Pressbilder

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Startupen Wematter tillåter dig att skriva ut föremål som kugghjul och kedjor. Nu stärker 3D-skrivarföretaget sin kassa med 2,4 miljoner kronor.

Det blir allt mer populärt med 3D-skrivare och i Linköping har Robert Kniola och Henrik Lundgren utvecklat en alldeles egen variant.

“Det går att skriva ut det omöjliga. Man kan till exempel skriva ut kugghjul som sitter ihop i varandra och du kan skriva ut en kedja i ett enda stycke,” säger Robert Kniola, medgrundare och vd för Wematter. 

Idén kom til när han jobbade på Väderstad-Verken som tillverkar lantbruksmaskiner. Han beställde 3D-utskrifter och insåg att det var en ganska krånglig och kostsam procedur. Då började han bygga sin egen. 

I november förra året grundades Wematter och sedan dess har Robert och Henrik fått in ett 70-tal kunder. Några av dem är reklamföretaget JCDecaux, teknikkonsultbolaget Combitech och kommunikationsföretaget Axis. 

“Skrivaren används för prototypdetaljer men även produktionsdetaljer och ger kunderna tillgång till 3D-utskrifter på samma enkla sätt som man får pappersutskrifter. Vår skrivare är också mindre än normalt, som en högtalare ungefär. Den går att använda på kontoret som vilken kopiator som helst,” säger Robert Kniola.

Nu tar företaget in 2,4 miljoner kronor varav hälften från Almi Invest och hälften från lokala ängelinvesterare. 

Pengarna ska användas till nyanställningar och fortsatt expansion.

“Vi har tre pilotkunder som inte har fått maskinen levererad än, det är bara prototyper som står hos oss. Investeringen ska skynda på produceringen av maskinerna,” säger Robert Kniola. 

Läs mer