Sök

Musikstjärnan Akon grundar egen stad i Senegal – med tillhörande kryptovaluta

BitcoinKryptovaluta

Akon under en föreställning i Los Angeles. Foto: Gus Ruelas/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Han byter hits mot kryptovaluta.

De digitala valutorna var en av höstens stora snackisar, framförallt på grund av den stora värderusningen i Bitcoin. Allt fler har hoppat på trenden och startat egna kryptovalutor. Den senaste personen att hoppa på tåget är ingen mindre än musikstjärnan Akon, rapporterar CNN. Som artist ligger han bakom 12 hits på Billboards topp tio-lista, exempelvis “Smack that”, “Lonely” och “I wanna love you”.

Nu lanserar han alltså en egen kryptovaluta – Akoin. Notera det inklämda i:et i hans vanliga artistnamn.

Den senegalesisk-amerikanska artisten passar samtidigt på att starta en helt egen stad i Senegal. Stadsprojektet är fortfarande under utveckling men den nya kryptovalutan lanseras redan nästa månad, enligt CNN.

En del av syftet med kryptovalutan är att göra befolkningen mindre beroende av sin regering.

“Jag tror att blockchain och krypto kan vara räddningen för Afrika på många sätt eftersom det ger makten tillbaka till folket. Det ger folket i Afrika möjligheten att ta sig framåt oberoende av staten”, säger Akon om projektet, enligt CNN.

Den nya kryptovalutan är inte hans första startupsatsning på kontinenten heller. Sedan tidigare har han startat bolaget Akon lighting Africa, som har installerat solceller i 14 olika afrikanska länder.

Läs mer