Sök

Storförlust i smart-tv-bolaget Zenterio - börsnoteringen ställs in

Zenterio

Foto: TT/ AP Photo/Itsuo Inouye

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Vi har startat en diskussion om hur vi ska lösa finansieringen på annat sätt”, säger vd:n Jörgen Nilsson.

Linköpings-bolaget Zenterio har tagit in över 200 miljoner kronor i riskkapital och värderades i den senaste finansieringsrundan till över 1 miljard kronor. Men själva verksamheten har än så länge inte lyft.

Bolaget har tagit fram ett nytt operativsystem som kan installeras på digitalboxar och tv-apparater. Zenterios mål är att bolagets operativsystem ska bli en ny branschstandard. Idag finns det i princip ett operativsystem för varje digital-tv-leverantör.

Efter att ha gjort två större finansieringsrundor utanför börsen bara det senaste året siktade Zenterio på börsnotering i Stockholm nu i höst. 

Men på onsdagsförmiddagen meddelade företagsledningen att de planerna lagts på is.

”Jag vill inte ta bolaget till börsen innan alla strängar är spända. Där är vi inte riktigt idag”, säger Zenterios vd Jörgen Nilsson.

Han levererade på onsdagen en kvartalsrapport som måste varit rena kallduschen för de cirka 300 nuvarande aktieägarna i bolaget. Omsättningen ökade visserligen det första halvåret 2015 med över 180 procent till 73 miljoner kronor men samtidigt blev förlusten 64 miljoner kronor.

Av rapporten framgår att Zenterio vid halvårsskiftet bara hade 46 miljoner kronor i kassa och krediter. Vänder inte utvecklingen de närmaste månaderna innebär det att pengarna tar slut.

En viktig del av att ta bolaget till börsen i höst var att göra en nyemission och den vägen rädda den finansiella situationen. Nu får Zenterio istället söka pengar på annat håll. Vd Jörgen Nilsson bekräftar också att styrelsen, som har den gamla Nokia-chefen Olli-Pekka Kallasvuo som ordförande, har frågan om den framtida finansieringen på sitt bord.

”Vi har startat en diskussion om hur vi ska lösa finansieringen på annat sätt. Det kan bli de nuvarande ägarna som går in med pengar eller andra aktörer. I dagsläget finns inga beslut fattade”, säger Jörgen Nilsson som inte heller vill berätta hur stort kapitalbehovet är.

Läs mer