Sök

Jätteoffensiv ska minska byråkrati för företag

Småföretag

Näringsminister Mikael Damberg vill sätta stopp för onödig byråkrati. Foto: Istockphoto/TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Trött på myndigheter? Snart kan ditt liv som företagare bli lite lättare. Regeringen satsar nu stort på att minska byråkratin.

Regeringen tar krafttag mot den byråkrati som många småföretagare upplever. Så många som 67 myndigheter har fått i uppdrag att samordna sig när det gäller de uppgifter de begär in från företagare och målet är att ingen myndighet ska begära ut uppgifter som redan finns på ett annat håll, skriver Dagens Industri.

Bland myndigheterna som fått uppdraget finns exempelvis Skatteverket, Finansinspektionen och Försäkringskassan.

Enligt näringsminister Mikael Damberg är det här den största förändring som har gjorts när det gäller samordning av data mellan myndigheter. Men han tror att förändringen kan ta tid.

“Det är en liten oljetanker som ska vända, där jag inte förväntar mig månadsvis resultat,” säger han till Dagens Industri.

Günther Mårder, vd Företagarna, välkomnar det nya samordningsuppdraget.

"Det här är ett nödvändigt krav från regeringen eftersom många myndigheter inte själva har tagit initiativet. Som jämförelse skulle en kund aldrig acceptera att olika personer från ett företag hörde av sig för att begära in samma typ av information flera gånger. Då framgår det absurda i situationen”, säger han till Dagens industri.

Läs mer