Happy Socks-grundarnas startup i kris – ”Har sagt upp nästan alla”

The Cords & Co Konkurs
Happy Socks-grundarnas startup i kris – ”Har sagt upp nästan alla”

Mikael Söderlindh och Viktor Tell är grundarna av Happy Socks och Cords & Co. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Reporter

De skulle starta en revolution i manchester – och fick med sig Mojang-grundaren Carl Manneh.
Nu är modestartupen i kris, kan Breakit avslöja.

Mikael Söderlindh och Viktor Tell grundande framgångssagan Happy Socks. Deras färgglada strumpor blev en hit – och gjorde grundarna rika.

2017 köpte ett amerikanskt riskkapitalbolag 75 procent av strumpsuccén till en värdering på 725 miljoner kronor.

Med den bedriften i bagaget gav sig Mikael Söderlind och Viktor Tell i fjol ut på en ny entreprenörsresa i modevärlden. Deras nya startup The Cords & Co satsar allt på ett kort – att kränga kläder uteslutande i manchestertyg.

Vid lanseringen fick bolaget massiv uppmärksamhet, mycket på grund av de namnkunniga grundarna och investerarna.

Planen var att via en toppmodern e-handel, butiker på de bästa lägena i de hetaste storstäderna och samarbeten med influencers, nå en omsättning på nära en miljard kronor 2022.

Men nu uppger flera av varandra oberoende källor för Breakit att företaget befinner sig i kris.

”De har sagt upp nästan alla nyligen, det är bara en handfull personer kvar”, säger en källa.

Allt från designers till folk på marknadsavdelningen ska ha drabbats.

The Cords & Co var välfinansierat från start. Tunga namn som Mojang-grundaren Carl Manneh har backat bolaget med pengar. Enligt egen uppgift från bolaget har grundarna och investerarna tryckt in 83 miljoner kronor i projektet. Till det läggs 15 miljoner i en kredit säkrad från banken. 

Men enligt uppgift till Breakit har inte försäljningen tagit fart.

”Hade det gått bra så hade de inte gjort sig av med alla medarbetare”, säger en källa.

Nyligen, i april, öppnade The Cords & Co upp för allmänheten att kliva in som delägare. Via en crowdfundingkampanj på Fundedbyme skulle man nu ta in ytterligare 25 miljoner kronor.

”Alla älskar manchester och har en historia med manchester. Men inget varumärke äger manchestern”, skrev man i presentationsmaterialet som skulle locka investerare.

Där framgick även den högtflygande visionen.

”The Cords & Co kommer att tända manchester-revolutionen”.

Enligt Breakits uppgifter var crowdfundingkampanjen ett sätt att försöka rädda ekonomin, istället för att ägarna skulle behöva skjuta till ännu mer pengar.

Men kampanjen, genomförd på Fundedbyme, fallerade. The Cords & Co fick bara in 2,9 miljoner kronor, en dryg tiondel av vad man hoppats på.

127 investerare köpte in sig. Kort därefter ska bolaget, enligt Breakits uppgiftslämnare ha genomfört de stora nedskärningarna på huvudkontoret.

I skrivande stund har The Cords & Co halva priset på hela sitt sortiment i sin e-handel – inklusive vår/sommarkollektionen för 2018.

Breakit har vid upprepade tillfällen sökt grundaren Mikael Söderlindh och bolagets vd Anders Signell. De har valt att inte kommentera uppgifterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER