Sök

AB Volvo nära genombrott – så snart rullar nya självkörande fordon

Volvo CarsSjälvkörande bilar

Lars Stenqvist, teknikchef på Volvo, visar upp sin självkörande buss.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Första kommersiella projekten är bara månader bort.

I ett sedvanligt snålblåst och molnigt Göteborg samlades idag minstrar och toppar från hela EU för att spana in stadens olika självkörande bilar.

Under evenemanget visade AB Volvo upp inte mindre än fyra olika fordon som var mer eller mindre självkörande: En stadsbuss, en slags dumper utan förarhytt, en lastbil och en sopbil.

Sedan tidigare pågår två projekt i Sverige på allmän väg med självkörande minibussar, men det här är fordon av en helt annan storlek.

Det kommer att dröja tills AB Volvos olika fordon syns på allmän väg men under sin demonstration berättade koncernens teknikchef, Lars Stenqvist, att man bara är ”månader bort” från att kommersialisera tekniken på avspärrade områden. Det är ett viktigt första steg mot bredare tillämpning av tekniken.

Vad det innebär mer konkret vill han dock inte avslöja.

”Jag väntar med det stora aha:et till pressreleasen. Men det jag kan säga är att vi är väldigt nära nu”, säger han till Breakit.

Volvos pressavdelning bekräftar för Breakit att det med kommersialisering menas någon form av rent kundavtal men att det inte behöver innebära att man sätter igång någon serietillverkning.

Läs mer