Facebook och Washington Post satsar för fullt på Instant Articles

Facebook New York Times Instant Articles
Facebook och Washington Post satsar för fullt på Instant Articles

Jonas de Lange

Reporter

Nu släpper Facebook Instant Articles funktionen till fler användare och lanserar samarbete med Washington Post.

I våras lanserade Facebook funktionen Instant Articles som i korthet innebär att utvalda medier kan publicera hela artiklar direkt i facebookappen på Iphones. Projektet rullades då ut till en mindre grupp användare och endast tolv procent av amerikanska Iphoneanvändare har tillgång till tjänsten.

Nu rapporterar den amerikanska techsajten Recode att Facebook kommer att sprida funktionen till fler av sina användare. Samtidigt inleder de ett samarbete med Washington Post som tänker publicera samtliga av sina drygt 1200 artiklar varje dag på Facebook.

“Vi tycker att det är helt okej att inte sätta några begränsningar på hur mycket vi delar. Ska man satsa så ska man göra det ordentligt”, säger Fred Ryan, vd och chefredaktör på Washington Post, till Recode.

Bland annat New York Times och Buzzfeed har använt Instant Articles en längre tid men har dock valt att begränsa mängden publiceringar genom funktionen något. Kanske beror de på att de inte vill minska trafiken till sin egen sajt och att de inte vill ge Facebook för stor distributionsmakt. I nuläget får de behålla 100 procent av annonsintäkterna från Facebookläsningen själva men i framtiden är det inte solklart att Facebook inte skulle vilja ha en bit av kakan.

Läs fler artiklar
LÄS MER