Fysiska vårdcentraler ratar patienter från Kry och Min Doktor

Min doktor Kry Digital vårdcentral
Fysiska vårdcentraler ratar patienter från Kry och Min Doktor

Foto: Kry/Istockphotos.

Caroline Englund

Reporter

Patienter som fått remisser från digitala aktörer som Kry och Min Doktor har vid flera tillfällen nekats provtagning på fysiska vårdcentraler.

Min Doktor har nu vänt sig till branschorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i hopp om en förändring medan Kry har slutat skicka patienter till cirka 70 olika vårdcentraler runt om i landet, rapporterar Sveriges Radio.

“Våra patienter blir väldigt frustrerade. De har fått en remiss för att gå och ta prov men de blir nekade provtagning och de blir ofta väldigt förtvivlade”, säger Samuel Danofsky kommunikationschef på Kry till Sveriges Radio.

Vårdcentralerna ska inte göra skillnad på sina egna patienter och patienter som kommer från exempelvis digitala vårdgivare. Men trots detta finns alltså en motvilja enligt de två aktörerna. I region Skåne och Västra Götaland är det ovanligt många vårdcentraler som inte tar emot nätläkarpatienter.

Marie Gustafsson som är chef för Primärvården i västra Götalandsregionen säger till Sveriges Radio att det kan bero på att man från regionens håll inte har varit tydlig med vad som gäller.

Både Kry och Min Doktor tycker att vårdcentralernas attityd drabbar patienterna negativt.

I Sverige finns det i dag en rad aktörer som erbjuder olika typer av digitala vårdalternativ, men de två starkast lysande stjärnorna är just nätläkarna Min Doktor och Kry – och de är tungt uppbackade. Förra våren tog Min Doktor in 200 miljoner kronor i riskkapital, och strax därefter gjorde Kry detsamma. 

Förra veckan stod det klart att Kry ännu en gång fyller kassan rejält i kampen om patienterna. Totalt rör det sig om en investering på drygt 53 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 541 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER