Byggde en unicorn på ett år – nu cashar han in 400 miljoner

Bird

Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Hans elsparkcyklar har tagit Silicon valley med storm. Nu säljer grundaren delar av sitt innehav.

Riskkapitalisterna på den amerikanska västkusten har blivit helt galna i de elektriska sparkcyklar som swishar runt i San Francisco och omnejd sedan ett år tillbaka. Så mycket så att de har tryckt upp värderingen på startupbolaget Bird till hisnande 2 miljarder dollar – motsvarande 16 miljarder kronor – på bara ett år. Det innebär att bolaget blivit det som brukar kallas för en "unicorn" – ett bolag som värderas till över 1 miljard dollar, utan att ha börsnoterats.

En av investerarna är Sequoia, Silicon valleys kanske allra mest hajpade riskkapitalbolag.

Birds idé bygger på att tillhandahålla egna elsparkcyklar som användarna kan boka genom en app och ställa ifrån sig på sin slutdestination.

Nu rapporterar sajten the Information att grundaren, Travis VanderZanden, själv valt att sälja delar av sitt innehav i samband med den stora finansieringsrundan. Anledningen bolaget uppger är att emissionen övertecknades. Totalt rör det sig om aktier värda 44 miljoner dollar – motsvarande 388 miljoner kronor – om man följer den senaste kända kursen i bolaget.

Grundarens aktier är dock av en särskild preferensklass (se faktaruta) vilket gör att värdet kan avvika från den offentliga värderingen.

Att grundare säljer så tidigt är mycket ovanligt, å andra sidan är inte Tyler VanderZanden en helt vanlig grundare. När Bird, i sin linda, gjorde en mindre finansieringsrunda var det han själv som stod för den största investeringsposten, enligt the Information.

Läs mer