Sök

Bakslag i svensk domstol – nu kan musik försvinna från Spotify

SpotifyMusiknätet Waxholm

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Skivbolagen har laddat upp stora mängder svensk musik på Spotify utan tillåtelse. Det slogs fast i en dom i Solna tingsrätt under tisdagen. Men Spotify lägger locket på – och skivbolag har redan börjat överklaga.

Svenska skivbolag har laddat upp stora mängder musik på musikströmningsplattformar som Spotify utan tillåtelse och korrekta avtal. Det har Solna Tingsrätt nu slagits fast, efter att Musikerförbundet tagit frågan till rättssalen.

”Det här är en viktig fråga för branschen eftersom att bolagen har tagit saken i egna händer och tolkat in att de haft rätten att ladda upp musiken på de här plattformarna med gamla villkor”, säger Musikerförbundets förbundsjurist Per Herrey.

Enligt Per Herrey berör domen all musik som avtalats innan den så kallade ”digitala eran”. Exakt vilka perioder det rör sig om varierar, men framför allt musik inspelad innan 2000-talet. 

”Avtalen som skrevs då rörde bara fysisk utgivning som cd-skivor och LP. Det står ingenting om digital utgivning och nu har domstolen slagit fast att det inte finns förfoganderätt. Bolagen kan inte använda musiken på det här sättet”, säger han.

Problemet, som Per Herrey ser det, är att de gamla avtalen inte ger rättighetsinnehavarna en skälig ersättning för sin musik. 

”Det kan inte vara rimligt att bolagen tar 90 procent”, säger han.

Enligt Per Herrey innebär domen att artister med äldre avtal nu har möjlighet att ta bort sin musik från strömningsplattformar så som Spotify.

”Ja, så kan det bli om artisterna kräver det. Det är inte säkert att folk kommer att göra det, men den möjligheten finns”, säger han.

Exakt hur den här domen kommer att påverka ett bolag som Spotify återstår att se. Rättstvisten rör förvisso skivbolag och rättighetsinnehavare, men skulle de berörda artisterna ta bort sina verk från musiktjänsten så skulle det naturligtvis ha en negativ påverkan.

Enligt Per Herrey kan det röra sig om mer än hälften av alla svenska titlar på Spotify.

”Den är förfärlig som det ser ut idag. Jag hoppas att det här kommer att förändra ersättningarna. Det pågår liknande movements i hela världen och det kan bli så att branschen själva sanerar sig. Men blir det inte så så kommer lagstiftningen nog kliva in så småning om och ge direkt om skäligare ersättningar.”

Skivbolaget Musiknätet Waxholm håller däremot inte med Per Herrey. På tisdagskvällen stod det klart att bolaget överklagar domen.

”Jag bedömer att domen är fel. Tingsrätten har gått vilse och därför behöver hovrätten titta på det här och förhoppningsvis rätta till den felaktiga domen”, säger MNW:s advokat Peter Danowsky till Sveriges Radio.

Spotify har avböjt att kommentera.

Läs mer