Epicenter kliver ut i Europa – framtidsbyggare investerar

Epicenter
Epicenter kliver ut i Europa – framtidsbyggare investerar

Epicenters nya holländska kontor och Patrick Mesterton, vd och medgrundare. Foto: Press

Jonas de Lange

Reporter

“Vi kommer omsätta över 100 miljoner i år”, säger Patrick Mesterton, medgrundare av det digitala innovationshuset.

Epicenter har sedan 2015 byggt upp en omfattande verksamhet i Stockholm som kretsar kring digitalisering och startups. Bolaget har en slags medlemsklubb med över 4000 medlemmar som får tillgång till kontorslokaler, rådgivning, nätverk och evenemang så som den årliga techkonferensen Sime. Bland medlemmarna finns bolag som bland annat Fishbrain – ett "Facebook för fiskare" – hästspelbolaget Star stable och Resolution games, som gör virtual reality-spel.

Förra året omsatte bolaget ungefär 80 miljoner kronor, upp från 16 miljoner under det första året 2015.

“I år kommer vi passera 100 miljoner, bara i Sverige”, säger Patrick Mesterton, medgrundare av bolaget.

Just detaljen “bara i Sverige” är något som kommer bli aktuellt i år. Nu tar Epicenter nämligen sina första kliv utanför landets gränser. Tillsammans med det holländska fastighetsbolaget Edge technologies har man lanserat att kontorshotell på 11.000 kvadratmeter i Amsterdam.

“Det här är jätteroligt för de som varit med och byggt det här att vi kan fortsätta växa. Edge är en viktig strategisk partner som kommer vara positiv för alla våra medlemmar”, säger Patrick Mesterton.

Den nya holländska partnern är ett fastighetsbolag som riktat in sig på att göra sina byggnader så digitala och hållbara som möjligt. Det handlar bland annat om olika sensorer som känner av när rum används så man inte använder luftkonditionering eller lampor i onödan. De olika digitala lösningarna ska göra byggnaderna helt klimatneutrala.

Redan i höst gör Epicenter även en inbrytning på den amerikanska marknaden med ett eget kontor i New York, tillsammans med Svenska amerikanska handelskammaren i New York.

I samband med satsningen i Holland har Edge technologies dessutom köpt 30 procent av bolaget bakom Epicenter.

Säljare i affären är Ola Ahlvarsson och Christoffer Granfelt, som är två av bolagets medgrundare.

“Det här ger oss en trygghet i det vi vill göra framöver och att vi kan växla upp i händelse av att vi vill göra saker på fler marknader tillsammans. Det är ingen affär där vi tänker kliva av utan bara för att stärka samarbetet”, säger Patrick Mesterton.

Patrick Mesterton vill inte kommentera hur stor affär det rör sig om.

Läs fler artiklar
LÄS MER