Haken med Enklas superlån: Räntan chockhöjs

Enkla Bolån
Haken med Enklas superlån: Räntan chockhöjs

Alexander Widegren, vd på Enkla. Bildmontage av Breakit.

Breakit

Nya bud från uppstickaren.

I våras tog Enkla bolånemarknaden med storm när man gick ut och lovade en ränta på endast 0,95 procent – långt under storbankernas snittränta.

Beskedet följdes av motreaktioner från bland annat Avanza, Danske bank och Skandiabanken, som alla sänkt sina respektive räntor.

Nu rapporterar Svenska dagbladet att bilden av Enklas superlån kanske var lite för ljus i förhållande till verkligheten.

Efter tre år höjs nämligen den rekordlåga räntan på 0,95 procent – till 1,7 procent. Det är närmare en dubbling.

“Det är våra obligationsinvesterare som kräver att vi ska ha en rörlig boränta på cirka 1,7 procent efter tre år. Men vi hoppas kunna flytta kunderna till samma eller bättre boränta då. Kanske ett Stockholmslån, lån för företagare, landsortslån eller ett lån designat för fritidshus”, säger Enklas vd Alexander Widegren, till Svd.

Obligationerna är fintechbolagets sätt att finansiera sina lån och de sträcker sig över 40 år. Hittills har intresset för obligationerna varit svalt, enligt tidningen. Alexander Widegren är ändå optimistisk.

“Vi räknar med att den första obligationen på en miljard (kronor reds. anm.) ska vara undertecknad och klar under nästa vecka. Det har tagit lite tid eftersom det är otroligt viktigt att det ramverk vi har följer omsorgsplikten och är robust”, säger han, till tidningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER