Uppgifter: Skivbolagsjättarna vill blockera Spotifys tillväxt

SpotifyUniversal Music GroupMusikstreaming

Daniel Ek, vd och medgrundare av Spotify, kan hindras från tillväxt på flera viktiga marknader. Foto: Ann Jonasson samt Istockphoto.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Toppchefer på Warner, Sony och Universal vill alla hindra Spotify från att lansera i Indien.

För två veckor sedan släpptes en riktig bomb i den globala musikindustrin. Spotfiy har, enligt uppgift, börjat förhandla om licensavtal direkt med artister. Det innebär kortfattat att man försöker runda skivbolagen som man idag har breda avtal med.

Nu verkar det dock som att relationen mellan skivbolagsjättarna och Spotify har surnat till efter nyheten.

Sajten Music Business Worldwide rapporterar att streamingplattformen kan hindras från att lansera sin tjänst i Indien innan sommaren. Det handlar om att missnöjda skivbolagstoppar vill blockera licenserna i landet så Spotify inte har kan streama deras musik. Mellan sig kontrollerar Warner, Sony och Universal en stor del av världens främsta artister.

Efter Indien har Spotify siktat in sig på Ryssland, Sydkorea, Mellanöstern och Afrika, enligt MBW.

“Vi har redan flera väldigt starka partners på alla de marknaderna. Det är upp till Spotify att överbevisa oss om att vi borde hjälpa dem att konkurrera och just nu, av uppenbara skäl, är vi inte särskild övertygade”, säger en anonym toppchef på ett av de stora skivbolagen, till sajten.

Ett av de största hindren för den svenska musikstreamingtjänsten har alltid varit att förhandla med de stora skivbolagen och få till långsiktiga avtal. För att kunna använda deras musik plockade Spotify tidigt in dem som investerare. Efter vårens börsnotering sålde både Warner music och Sony Music stora delar av sitt innehav i streamingtjänsten.

Läs mer