Sök

OECD-rapport över digitaliseringen uppmanar Sverige att "göra mer"

OECDDigitaliseringEU

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Både ris och ros för Sverige i ny OECD-rapport.

Sveriges utveckling mot ett digitalt skifte har varit en nyckelfaktor för den ekonomiska tillväxten – men vi behöver göra mer. 

Det konstaterar OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, i en ny rapport där man jämför hur långt digitaliseringen kommit i medlemsländerna. 

I dag utgörs organisationen av 35 medlemsländer.

Sverige placerar sig i toppskiftet när det kommer till bland annat hur utbredd användningen av digital teknik är. De digitala klyftorna här anses varamindere än i de flesta andra OECD-länderna. 

Men det finns också saker som kan förbättras. OECD pekar på att det behöver göras mer för att koppla upp avlägsna områden mot nätet, få små företag att anamma digitala lösningar samt möta säkerhetsutmaningar.

Svenska företag får sig dock en känga när det kommer till att använda möjligheterna med big data-analyser, och utmålas som sega. 

Dessutom saknas tillräcklig kompetens på arbetsmarknaden. 

”Det finns en begränsad tillgång på avancerade kunskaper i informations- och kommunikationsteknik inom den svenska arbetskraften”, skriver OECD.

Oron över säkerheten på nätet uppges vara mer utbredd här än i många andra länder. Regeringen uppmanas att presentera en tydlig vision över hur digitala säkerhetsrisker ska hanteras.  

Rapporten baserar sig på intervjuer med en mängd personer inom politiken och näringslivet, exempelvis personer från Vinnova.

Läs mer