Sök

Tre blir ett – storaffär mellan svenska IT-bolag

FSN CapitalDicomInvestering

F.v. Andreas Bruzelius, Mats Franzén, Lotta Widorson Lassfolk och Claes Willén. Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Riskkapitalbolaget FSN Capital kliver in i IT-branschen – drar igång bolag tillsammans med Office IT-Partner, Zetup och Dicom.

Det nordiska riskkapitalbolaget FSN Capital – som nyligen köpte upp e-handlaren Sneakersnstuff – lanserar en ny utmanare inom IT-sektorn. Tillsammans med tre svenska it-aktörer ska det nya bolaget nu bli marknadsledande i Norden inom IT-infrastruktur, molntjänster och digitalisering.

“Vi är väldigt glada över förmånen att få arbeta med de här tre otroligt fina bolagen. Det är verksamheter som har byggts i flera decennier, så vi har stor respekt för och är glada över att få förtroendet att vara deras tillväxtpartner för framtiden”, säger Andreas Bruzelius, investeringsrådgivare på FSN Capital.

Satsningen innebär att Office IT-Partner, tillsammans Zetup och Dicom, köps upp av det nybildade – ännu inte namngivna – bolaget där FSN Capital V blir majoritetsägare. Hur stor affär det rör sig om vill parterna inte kommentera.

Det nybildade bolaget kommer efter affären att sysselsätta fler än 500 anställda på 33 orter runtom i landet efter affären.

I samband med köpet knoppas också två av Office IT-Partners kontor av från företaget, vilket innebär att den totala årliga omsättningen kommer att landa på strax över en miljard kronor.

Det är ungefär vad Office IT-Partner omsatte innan affären – men den omsättningen ska snart vara mycket högre, menar vd:n Lotta Widorson Lassfolk.

“Vi ska tredubbla vår omsättning inom fem år och vi kommer att växa både organiskt och genom förvärv. Planen är att bli Nordens ledande aktör och i dag finns vi bara i Sverige, så vi ska också ta oss över landsgränserna”, säger Lotta Widorson Lassfolk, vd för Office IT-Partner.

Samtidigt understryker man vikten av att fortsätta arbeta nära sina kunder.

“Den lokala närheten ska vara kvar, vi ska vara nära våra kunder. Närheten har jobbat länge med. Kunden vet vilka konsulter som kommer ut och vilka som svarar i telefon. Den lokala närvaron ska vi ha kvar”, säger Claes Willén, vd på Dicom.

FSN Capital har varit aktiva på den svenska marknaden den senaste tiden. För bara någon månad sedan tog de Bygghemma till börsen, och i början av månaden kom alltså nyheten att de köpte upp Sneakersnstuff för en ungefär halv miljard kronor, enligt Breakits uppgifter.

Nu ska bolaget även växa inom den mer klassiska it-branschen.

“Vi har tittat på den här branschen över en längre tid och tycker att den är spännande på många sätt. Det finns ett stort behov av digitalisering av processer bland medelstora bolag runtom i hela landet”, säger han.

Lotta Widorson Lassfolk blir tillförordnad koncernchef i det nya bolaget.

Office IT-partner har idag 400 anställda och omsätter 800 miljoner kronor. Dicom har 50 anställda med en omsättning på 100 miljoner kronor och Zetup, med Mats Franzén som vd, har en omsättning på 130 miljoner kronor med 100 anställda.

Läs mer