1928 Diagnostics laddar kassan för expansion – "Kan göra stor nytta"

1928 DiagnosticsForskningDNA

Kristina Lagerstedt.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

1928 Diagnostics expanderar för att hjälpa oss att vinna över hotet från antibiotikaresistenta bakterier.
”Intresset är så stort att vi inte kan vänta", säger grundaren Kristina Lagerstedt.

Det Göteborgsbaserade bolaget 1928 Diagnostics har utvecklat en molnbaserad mjukvara som ska hjälpa till att ta kål på antibiotikaresistenta bakterier.

Sjukhus kan exempelvis använda tekniken för att analysera och lista ut hur bakterierna sprids och vilka åtgärder som kan sättas in för att stoppa dem.

Det säger sig självt att konsekvenserna kan bli förödande om antibiotika inte längre biter på vissa bakterier.

”Intresset är så stort att vi inte kan vänta och får ta flera marknader i taget” berättar grundaren Kristina Lagerstedt.

Potentialen i 1928 Diagnostics har inte gått investerarna förbi och bolaget plockade nyligen in 15 miljoner kronor för att expandera. 

Det innebär att de  tagit in totalt 43 miljoner kronor från en rad privata investerare. Nu laddar grundaren för att rulla ut tjänsten på marknaden. 

Kristina Lagerstedt berättar att 1928 Diagnostic arbetat med att etablera sig, knyta nyckelkunder och anpassa sig till affärsmodeller på olika marknader. Hon vill dock inte avslöja namnen på några samarbetspartners ännu.

Affärsmodellen baserar sig på att användarna betalar per analys eller abonnemang. Licenslösningar är också ett alternativ och är främst förekommande i USA. 

Just den amerikanska marknaden, mycket tack vare sin storlek, har stor potential men Kristina Lagerstedt vill inte stirra sig blind på specifika områden. 

"Vi har en vision om att vi kan göra stor nytta, det handlar inte bara om att tjäna pengar”. 

1928 Diagnostics arbetar för att skapa en plattform där kunder i olika länder ska kunna samarbeta med varandra.

”Bakterieinfektioner sprider sig och är ett globalt problem. Det finns ett stort intresse och vi kan inte vänta genom att bara ta en marknad i taget”, säger Kristina Lagerstedt.

I dagsläget arbetar 14 personer inom bolaget och grundaren räknar med att det både behöver rekryteras och tas in mer kapital framöver.

1928 Diagnostics utsågs nyligen  till ett av World Economic Forums "Technology Pioneers" som en av 61 av världens mest lovande teknikpionjärer. 

Läs mer