Kinnevik delar ut sina MTG-aktier – ägarna får 4,9 miljarder

Breakit - Kinnevik delar ut sina MTG-aktier – ägarna får 4,9 miljarder

Georgi Ganev, vd på Kinnevik och Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik. Foto: Press samt Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Caroline Englund

Reporter

Åtgärderna ska skynda på fusionen mellan Tele2 och Com Hem.

I början av året stod det klart att mobiloperatören Tele2 och Bredbandsbolaget Com Hem går samman. 

När affären är klar kommer familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik bli största ägare i nya Tele2 och enligt EU skulle det kunna leda till att investmentbolaget, som också äger en stor del av MTG, får en för dominerande ställning på den svenska tv-marknaden. 

Kinnevik har lovat att vidta så kallade konkurrensfrämjande åtgärder för att underlätta sammanslagningen mellan de två bolagen. 

Nu meddelar Kinnevik styrelse att deras plan är att dela ut hela bolagets innehav i MTG till sina aktieägaren. 

"MTG har format framtidens underhållning under de senaste 30 åren och har framgångsrikt transformerats från ett traditionellt TV-bolag till en internationell digital underhållningskoncern. Genom att dela ut våra aktier i MTG till våra aktieägare fullföljer vi vårt åtagande att stödja fustionen mellan Tele2 och Com Hem samtidigt som vi ger våra aktieägare möjlighet att behålla sin exponering mot MTG. Jag är övertygad om att detta kommer att skapa långsiktigt värde för våra aktieägare", säger Kinneviks vd Georgi Ganev i ett pressmeddelande.

Kinnevik äger drygt 4,4 miljoner A-aktier och cirka 9 miljoner B-aktier i MTG, det motsvarar 19,9 procent av kapitalet och nästan 48 procent av rösterna. Innehavet är värt cirka 4,9 miljarder kronor.

Utdelningen kommer att ske efter omstämpling av Kinneviks A-aktier till B-aktier.

Styrelsen vill lägga fram förslaget för aktieägarna vid en extra bolagsstämma under det tredje kvartalet 2018.

MTG ska enligt planerna knoppa av sin tv-del, Nordic Entertainment, under det andra halvåret.

Läs fler artiklar
LÄS MER