Tom Xiong sommarpratar: “Önskar någon berättat hur tufft det är”

Move Shanghai Sommar i P1
Tom Xiong sommarpratar: “Önskar någon berättat hur tufft det är”

Tom Xiong. Foto: Press samt Istock

Johanna Ekström

Reporter

Move Shanghai-grundaren firar in sommaren med positivt kassaflöde – och ett sommarprat i P1.

Tom Xiong driver träningsstartupen Move Shanghai, som fungerar ungefär som de svenska motsvarigheterna Bruce och Fitness Collection. Han har även skrivit krönikor om den kinesiska techscenen för Breakit.

Nu är han aktuell som en av värdarna i Sommar i P1. 

Vad kommer du att prata om?

“Jag kommer prata lite generellt om entreprenörskap, och hur det är att driva bolag i Kina - världens största internetmarknad. Jag pratar också om varför den kinesiska techscenen är så oerhört fascinerande nu, den är mycket mer intressant än Silicon Valley”.

Var det något som kändes jobbigt att ta upp?

“Jag tycker det pratas för lite om att det är svårt, tufft och jobbigt att vara entreprenör. Trots att det är en process som alla entreprenörer går igenom. Det pratar jag en del om. Jag startade mitt första bolag som 18-åring, och jag önskar att någon hade berättat för mig innan det hur jobbigt det är”.

Hur går det för Move Shanghai?

“Vi har varit igång i strax under två år och nu har vi hittat rätt form för produkten. Vi nådde nyligen en jättestor milstolpe när vi blev kassaflödespositiva på månadsbasis. Intäkterna ökar med 60 procent per kvartal”.

Vad blir nästa steg?

“Nu tittar vi på att expandera till ytterligare tre städer i Kina. Vi håller också på att gå in i hårdvara. Hela vår nisch handlar om att få folk som inte tränar att börja tycka om träning, och då måste det finnas mer saker runt omkring än bara ett gymmedlemskap”.

“Då är en nyckel att ge kunderna något som ger dem data och feedback, till exempel kring hur de sover. Så vi tittar på att utveckla tjänsten så att vi även kan erbjuda wearables”.  

Andra affärs- och techrelaterade personer som i år kommer att sommarprata är bland annat AI-forskaren Max Tegmark, Inge Thulin, vd på 3M Company, Björn Jakobson, grundare av Babybjörn, Victoria Silvstedt, främst känd som modell men numera även aktiv trader och Mouna Esmaeilzadeh, grundare och tidigare vd för Scilife Clinic.

Läs fler artiklar
LÄS MER