Fyra toppchefer slutar på ett år – vad är det som händer på Collector?

Collector Bank
Fyra toppchefer slutar på ett år – vad är det som händer på Collector?

Lena Apler och hennes tidigare toppchefer Stefan Alexanderson, Liza Nyberg, och Pia Lena Olofsson. Foto: Press, bildmontage av Breakit.

Jonas de Lange

Reporter

Collector-grundaren beskriver sig själv som “erkänt otålig” – Jonas de Lange frågar sig nu hur länge storägarnas tålamod är bättre än grundarens.

I Breakit-världen är Lena Apler kanske främst känd som en aktiv affärsängel – men hennes främsta roll är faktiskt som grundare, styrelseordförande och galjonsfigur för sin egen bank.

Hon är Collector Bank.

Det är onekligen en imponerande resa att ha tagit ett bolag från ingenting till en fullfjättrad digital bank med en miljardomsättning på 20 år. Själv har hon dessutom näst intill blivit miljardär på kuppen.

Den senaste tiden har dock inte varit helt lätt för bolaget. Det senaste året har bolaget avverkat två vd:ar och två finanschefer – det senaste avhoppet meddelades onsdag morgon. Samtidigt har börskursen pressats ned med närmare 40 procent.

Idag värderas Collector lägre än storbankerna Handelsbanken och SEB relativt sin omsättning, trots att man första kvartalet visade en omsättningstillväxt på 17 procent.

Att det är Lena Apler som bestämmer på Collector är välkänt.

“Det är business as usual, fast mer – jag är erkänt otålig och snabb”, sade hon till Breakit om sitt tillförordnade vd-skap.

Under det senaste året har hon gått som i en svängdörr mellan vd-posten och ordförandeskapet i bolaget, i takt med att toppcheferna lämnat. I höst blir hon för tredje gången arbetande styrelseordförande när Martin Nossman kliver in som ny vd.

En fråga att ställa sig är om otåligheten blivit för stor? Eller kanske snarare – om bolaget ägare börjar bli otåliga?

Lena Apler själv äger nämligen bara ungefär 3,5 procent av Collector. 44 procent ägs av Göteborgs fastighetskung Erik Selin och ytterligare 13 procent ägs av familjen Lundström, som ligger bakom Cherry-företagen.

Börsresan såg till en början ut att bli en rejäl succé för storägarna med en kraftig uppgång 2016. Men nu handlas en aktie "bara" till 60 kronor – 10 procent över noteringskursen.

Både Erik Selin och familjen Lundström är storägare sedan länge. Förstnämnde lovade i samband med noteringen att ta med sig sina Collector-aktier i graven. Att de tröttnar på Collector som bolag känns inte troligt – men vad händer om chefskarusellen fortsätter och aktien dippar under sin noteringskurs?

Då kan "business as usual" komma att få en ny innebörd på Collector.

Läs fler artiklar
LÄS MER