Veoneer värt 30 miljarder – förhandeln är igång

VeoneerSjälvkörande bilar

Jan Carlson, vd på Veoneer. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Svenska Veoneer närmar sig börsen.

Veoneer är det senaste svenska bolaget att ge sig in i racet om självkörande bilar. Företaget är en avknoppning från bilsäkerhetsbolaget Autoliv och har fått en kassa på 8 miljarder.

Om mindre än en månad noteras bolaget på New York-börsen och Stockholmsbörsen parallellt. Men eftersom man inte tar in kapital i samband med noteringen är det ingen som vet vad bolaget faktiskt är värt.

Nu kan Breakit berätta att de första indikationerna kommit in.

I den så kallade “when issued”-handeln (se faktaruta) i USA handlas nu en Veoneer-aktie till drygt 40 dollar. Det ger ett börsvärde på drygt 30 miljarder kronor. Än så länge rör det sig om låga handelsvolymer men en tydligare bild av marknadsvärdet väntas utkristalliseras ju närmare den faktiska noteringen kommer.

Vad baseras då värderingen på? Ja, det är framför allt att verksamheten som det nya bolaget baseras på redan förra året omsatte 2,3 miljarder dollar – motsvarande närmare 20 miljarder kronor.

Försäljningen består av bland annat automatiska bromssystem, radarsystem och styrassistans för att hålla bilen i rätt fil. Sedan baseras värderingen såklart också på förhoppningen om att system för självkörande fordon kan bli en viktig intäktskälla i framtiden.

Gamla Autoliv har, inför avknoppningen, ett börsvärde på ungefär 120 miljarder kronor.

Vad är “when issued”-trading?

När ett företag knoppas av från ett annat utan någon nyemission innebär det att alla ägare i det gamla bolaget får lika stor andel i det nya bolaget. Den som äger en Autoliv-aktie innan avknoppningen får därmed en Veoneer-aktie som en slags utdelning. Men redan innan man har fått sin Veoneer-aktie går det att avtala att man ska sälja den. Man säger helt enkelt: “Jag lovar att du får min aktie för det här priset, så fort jag har har fått aktien i handen". På så sätt kan marknaden sätta ett pris på bolaget innan den officiella aktiehandeln är igång.

Läs mer