Analytiker: Därför faller Starbreeze på börsen

Starbreeze Redeye spelbranschen
Analytiker: Därför faller Starbreeze på börsen

Overkills The Walking Dead. Foto: Press

Direkt / Breakit

Rekordhandel och fritt fall när aktieägarna reagerade på Starbreeze nya spel.

Starbreeze rasar med över 20 procent på tisdagen efter att kölvattnet bolaget visat upp sin kommande stortitel Overkills The Walking Dead på spelmässan E3.

Anledningen att aktiekursen nu faller är en reaktion på de höga förväntningar som byggts upp på företaget innan E3, menar Redeyes gaminganalytiker Tomas Otterbeck.

"Jag kan tycka att aktien spekulerats upp alldeles för mycket innan E3 och att kursen faller alldeles för mycket efter. Mot bakgrund av att aktien spekulerats upp är jag inte jätteförvånad. Det har byggts upp en väldig stor hype och nu tar många hem sina vinster", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Starbreeze har under våren gradvis byggt upp förväntningarna inför E3 med fyra separata trailers. Dessa har dock varit så kallade cinematic-trailers och inte visat något ur själva spelet, så kallad "gameplay".

När det väl var dags natten till tisdagen visade det sig att den gameplaytrailer som presenterades var 1 minut och 25 sekunder lång.

"Det jag är mindre nöjd med är att man inte fick se så mycket. För andra spel som visats, och som också ska släppas i år, har man varit betydligt mer generös med att visa gameplay. Det är väldigt svårt att bilda sig en uppfattning om spelet av det lilla man fått se. Det tror jag är en besvikelse får många", säger Tomas Otterbeck.

Tomas Otterbeck konstaterar samtidigt att E3-mässan pågår i ytterligare några dagar och att The Walking Dead kommer att kunna spelas på plats av bland annat gamingmedia.

Redeyes basvärde för Starbreeze-aktien ligger sedan tidigare på 15:50 kronor, att jämföra med kursen under tisdagseftermiddagen på 12:50 kronor.

Tomas Otterbeck har så här långt inte ändrat sin syn på aktien, men han menar att de kommande dagarnas recensioner av de som är på plats på E3 och fått spela spelet kommer vara en viktig beståndsdel i hans syn på The Walking Deads utsikter.

Vid 15-tiden på tisdagen hade det gjort drygt 13.000 avslut i Starbreeze och aktier för närmare 280 miljoner kronor hade omsatts. Det var nytt rekord, i bägge fallen, under bolagets femtonåriga börshistoria.

Läs fler artiklar
LÄS MER