Sök

Kinesiska jätten ska till börsen – med förlust på 9 miljarder första kvartalet

Xiaomi

Lei Jun, ordförande för Xiaomi. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Xiaomis aggressiva tillväxt kostar rejält.

Den kinesiska smartphonetillverkaren Xiaomi gjorde en storförlust för det första kvartalet i år, enligt information som registrerats inför den kommande börsnoteringen.

Det skriver Wall Street Journal.

Xiaomis förlust uppgick till 7 miljarder yuan – motsvarande närmare 9,5 miljarder kronor. Resultatet tyngs av engångskostnader, och intäkterna var 34,4 miljarder yuan under det första kvartalet.

Exklusive engångskostnaderna kunde Xiaomi däremot visa upp ett positivt resultat på 1,7 miljarder yuan, lyft av en 88-procentig ökning i smartphoneförsäljningen under kvartalet.

Kvartalets siffror fanns med i de dokument som Xiaomi lämnat in till kinesiska myndigheter inför börsnoteringen i Fastlandskina, som ska ske parallellt med en notering i Hongkong.

Xiaomi uppges vilja ta in omkring 10 miljarder dollar i kapital i samband med börsnoteringen, som väntas bli världens största i år och kan ge smartphonetillverkaren ett marknadsvärde på omkring 70 miljarder dollar, skriver Wall Street Journal.

Kapitalet ska användas för bolagets globala expansion, framförallt i Sydostasien och i Europa. Bolaget har också som ambition att sälja smartphones i USA.

Läs mer