Sök

Swedish algae factory ska göra solceller bättre – får 17 miljoner av EU

Swedish Algae FactoryAlgerSolceller

Sofie Allert, grundare av Swedish algae factory, inspekterar sina odlingar med en av medarbetarna. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Säkrar ny finansiering.

Alger är något oftast förknippas med stränder, fiskmat eller kosttillskott. Göteborgsbolaget Swedish algae factory har hittat ett helt annat användningsområde för växtsorten. Genom att pensla på en särskild sorts alger på solcellspaneler ökar effektiviteten med 4 procent. För genomskinliga solcellspaneler – som i framtiden kan användas istället för fönster – är ökningen hela 60 procent.

Nu skriver bolaget i ett pressmeddelande att man säkrat ny finansiering för sina algodlingar. EU:s Life program har tilldelat Göteborgsstartupen 17 miljoner kronor för att utveckla sin verksamhet.

”Ett erhållande av detta bidrag från EU är en hedrande kvalitetsstämpel på samhällsnyttan vår verksamhet kan bidra med. Nu ser vi fram emot att fortsätta skala upp vår verksamhet, delvis med hjälp av detta bidrag”, säger Sofie Allert, grundare av Swedish algae factory, i pressmeddelandet.

Bolaget backas sedan tidigare av bland annat Chalmers ventures och Almi invest. För att skala upp sin produktion har bolaget tidigare meddelat att man siktar på att ta in 50 miljoner kronor i riskkapital.

Läs mer