Norska storfonden Odin dumpar H&M – “måste stänga minst 1000 butiker”

H&MAktierInvesterare

Karl-Johan Persson, vd H&M.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En av Norges största fondförvaltare väljer att sälja av sitt innehav i H&M och riktar samtidigt kritik mot vd:n Karl-Johan Persson.

Enligt Odins investeringschef Vegard Søraunet stod fondförvaltaren under våren inför ett svårt val, antingen skulle de dubbla sitt innehav i H&M eller så skulle man sälja alla aktier, rapporterar norska E24.

Totalt har Odin sålt aktier för mer än en halv miljard svenska kronor och i en rapport riktad till ägarna förklarar Vegard Søraunet beslutet bakom försäljningen.

“Vi tror att de måste stänga minst 1.000 butiker och lika många måste renoveras. Utöver det bör varulagret skrivas ned”, skriver han enligt sajten i brevet där även H&M:s vd Karl-Johan Persson får kritik.

“Vi i Odin äger många bolag med starka huvudägare. Det finns det även i H&M, men huvudägaren bör nog ha flexibilitet när det gäller vd-posten. Så är det inte för tillfället i H&M.”

Snart lanserar H&M sitt nya koncept Afound, där man hoppas kunna locka konsumenterna med kraftigt nedsatta priser på varor från både H&M och andra märken. 

H&M är inte den enda svenska kedjan som Odin har förlorat tron på, rapporterar E24. De har även sålt av sitt innehav i Clas Ohlson, där anledningen enligt Vegard Søraunet är en nedslående onlinesatsning.

Läs mer