Sök

Nej, gig-ekonomin är ingen tillväxtbransch – enligt nya siffror

Foto: Istockphoto

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Inget har hänt sedan 2005.

Ekonomer, forskare och experter i allmänhet har alla tagit för givet att andelen personer som jobbar inom den så kallade gig-ekonomin stadigt ökat.

Den innebär att arbetstagare, istället för att vara anställda hos en och samma arbetsgivare, har flera arbetsgivare och olika tillfälliga “gig”.

Tänk till exempel Uber-förare, Foodora-cyklister eller frilansare i allmänhet. Som en ny typ av daglönare.

I december 2016 uppskattade forskare vid Harvard och Princeton att den så kallade alternativa arbetsmarknaden i USA uppgick till 15,8 procent av den totala arbetskraften. Utöver det har en rad namntunga experter uppskattat att siffrorna ökat, skriver Quartz. Bland dem trendgurun Mary Meeker. 

Nu har dock data från den amerikanska myndigheten för arbetsmarknadsstatistik gett gig-experterna lång näsa.

Statistiken, som kom i veckan, visar nämligen att antalet personer i USA med någon form av tillfälligt kontrakt i princip har stått still sedan den senaste mätningen 2005.

Faktum är att andelen till och med minskat något, från 10,9 procent av den totala arbetskraften till 10,1 procent, skriver Quartz.  

Om du vill veta hur det kan vara att jobba i gig-ekonomin - läs hur det gick när Breakits reporter tog jobb som cykelbud.

Läs mer