Zlatans spelbolags-dans: En lektion i hur man tömmer sitt förtroendekapital

Bethard
Zlatans spelbolags-dans: En lektion i hur man tömmer sitt förtroendekapital

Zlatan Ibrahimovic: Upp som en sol, ned som en pannkaka – i Emanuel Karlstens ögon. Foto: Anders Wiklund/TT samt Martin Ridne.

Emanuel Karlsten

Krönikör

Superstjärnans senaste gamblingstunt blev droppen för Breakits krönikör.

Zlatan har genom åren byggt upp ett till synes oändligt förtroendekapital. Sen började han göra uttag. Efter uttag. Efter uttag. När han i veckan plötsligt dök upp i blågul klapp-keps och gjorde juckrörelser i reklam för ett bettingbolag kändes det som att kontot övertrasserats. Vad händer Zlatan? Hur kunde kontot maxas så fort?

Jag tycker om bilden av att det man gör - och inte gör - bygger upp ett kapital av förtroende. En abstrakt känsla av respekt för en person, dess kompetens och integritet. Zlatans historiska försiktighet i kommersiella sammanhang parat med hans exceptionella prestationer har gjort honom ojämförligt stor och ojämförligt rik - på just förtroende.

Därför har hans publika framträdanden och samarbeten fått explosiv kraft. Hans bok slog alla rekord och när Zlatan släppte en app, Mikz, och för första gången skulle ge egna kommentarer till fansen blev det unikt. Att han sedan svarade enstavigt på varje fråga gjorde det ännu mer exklusivt (om än inte särskilt kommersiellt lönsamt för ägarna bakom appen). Hans tystnad byggde mystiken. Volvo-reklamen blev vibrerande exklusiv. Till och med sketcherna med Vitamin well kändes stort.

Efter de uteblivna sportsliga framgångarna i USA har något hänt. Kanske fick knäskadan honom att omvärdera. Kanske handlade det om panik över att inte utnyttjat sin position bättre – att tillfället var på väg att rinna honom ur händerna.

För nu, nu har bankvalvet till förtroendekapitalet öppnats på vid gavel.

Att besöka Zlatans Instagram-konto idag är som att bläddra i postens reklamblad. Insprängt bland något som ska liknas redaktionell eller personlig information får vi ta del av samarbeten från Visa, parfym- och kalsongmärken, Samsung och så detta förbannade spelföretag. Ett företag han själv är delägare i och därför har alla skäl i världen att pusha.

Det är så klart begripligt. Även om Zlatan får bra betalt för sina samarbeten, finns det särskilda skäl att gräva djupt i förtroende-bankfacket när det gäller företaget som han också har en långsiktig insats i. Det kan ses som ett försök att växla förtroende mot pengar, som kan räcka längre än den mest välbetalda reklamfilm.

När spelmonopolet nu är brutet skapas stora möjligheter för Zlatans bolag, liksom resten av bettingbranschen. Samtidigt ökar också möjligheten för svenska influencers att följa i superstjärnans fotspår. Att trycka bettingbolagen och deras annonspengar till sitt bröst.

Men är det värt det? Kanske för Zlatan. Men för oss andra? Får vi tycka till?

Det gör fysiskt ont att se Zlatan i den där kepsen, med den där tutan och guppiga skrevdansen. Jag ryggar tillbaka, först. Lägger huvudet på sned, sen. Känner sorg krypa på. Är det hit vi kommit nu? Var det så här det skulle sluta?

Det går inte att läsa fler jämförelser med lejon och stigande stjärnor. När de inte längre matchas med prestationer på planen blir allt sådant patetik.

Och jag förstår att det behövde sluta en dag, att du, Zlatan, behöver gå till de konton du har och casha ut. Showen är slut, det är din löningsdag. Jag förstår, men hade bara velat leva på illusionen lite längre. Att du stod över pengar. Att du var en konstnär.

En person vars integritet var större än en klapp-keps, båt-tuta och juckmoves. Det var du inte. Istället blev du en lektion i hur lång tid det tar att bygga upp ett förtroendekapital. Och hur snabbt man kan tömma det på all mystik.

Läs fler artiklar
LÄS MER