Sök

Qliro ska styckas – ledningen flaggar för stora nedskärningar

QliroNelly

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Dramatiska besked på torsdagskvällen.

I ett pressmeddelande efter börsens stängning på torsdagen meddelade Qliros vd Marcus Lindqvist att e-handelskoncernen delas upp i tre självständiga delar – Qliro Financial Services, CDON Marketplace och Nelly.

Som en direkt följd av uppdelningen kommer Qliro att göra stora besparingar i sin organisation. I pressmeddelandet skriver bolaget att "en reducering av koncernfunktionerna för att minimera de centrala kostnaderna" ska genomföras. Enligt bokslutet uppgick Qliros administrativa kostnader till 65 miljoner i fjol och drog ned rörelseresultatet med 38 miljoner kronor.

Qliro-ledningen uppger också att man överväger en försäljning eller börsnotering av e-handlaren Nelly som omsätter 1,3 miljarder kronor på årsbasis. Dessutom vill man få till en strukturaffär med CDON Marketplaces men det framgår inte ifall ledningen också är redo att sälja den delen.

Däremot är man tydlig med att Qliro Financial Services ska finnas kvar i koncernen. 

”Innovationstakten inom digitala finansiella tjänster är hög. För att ta vara på möjligheterna inom digitala finansiella tjänster samt att fortsatt vara i framkant av teknikutvecklingen kommer fortsatta investeringar att genomföras med ambitionen att spela en större roll i konsumentens vardag”, säger Marcus Lindqvist i en kommentar.

Processen att dela upp bolagen och eventuellt sälja några av dem beräknas vara fullt genomförd senast om 24 månader, uppger bolaget i pressmeddelandet.

Läs mer