Sök

Almi Invest går in med pengar till bygge av svensk robotbrandman

Almi InvestFUMORäddningsrobot

Inspektionsroboten Fumo som ska hjälpa rökdykare i deras arbete

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nu går Sörmlandsfonden tillsammans med Almi Invest in i robotbolaget Realisator Robotics, som får nya pengar att bränna.

“Det här är en möjlighet för oss att snäppa upp verksamheten.”, säger teknikbolagets vd och grundare Thomas Eriksson.

De nya pengarna ska primärt gå till att börja producera Realisator Robotics nya robot, som än så länge bara finns som prototyp. Roboten Fumo ska hjälpa räddningstjänster vid besvärliga insatser. Det främsta användningsområdet rökdykning.

Övergången från prototyp till färdig professionell produkt verkar inte skrämma Thomas Eriksson. Det är snarare att driva bolag som han ser som sin utmaning.

“Det kommer alltid att finnas kompromisser i tekniska lösningar och då gäller det att man kompromissar med rätt saker bara. Vi har lärt oss väldigt mycket på de prototyper vi har utvecklat. Sedan blir det en utmaning att faktiskt bygga ett bolag. Nu är det inte längre bara ett gäng tekniker som sitter på kammaren”, säger han.

Utöver resurser till själva produktionen gör investeringen även att bolaget får ni ny kompetens i form av styrelsemedlemmar.

“Dels är det branschkunskap och dels formen att driva bolag. Så som jag har drivit det här tidigare så har det varit min lilla låda. Nu blir det en styrelse som agerar professionellt och ställer krav på ett annat sätt”, säger Thomas Eriksson.

Parterna har valt att inte kommunicera hur stor investeringen är i kronor och ören.

Läs mer