Sneakersnstuff köps upp – för drygt en halv miljard

Sneakersnstuff
Sneakersnstuff köps upp – för drygt en halv miljard

David Hedman, Erik Fagerlind, Peter Jansson och Jan Carl Adelswärd. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Asien nästa för den svenska e-handelssuccén.

I mitten av april avslöjade Breakit att den svenska e-handlaren Sneakersnstuff var på väg att få nya ägare.

Sneakers på nätet har blivit en stor succé för bolaget som grundades för 20 år sedan av Erik Fagerlind och Peter Jansson. Runt 80 procent av försäljningen kommer idag från e-handeln och den färska årsredovisningen för 2017 visar att omsättningen i fjol växte med 35 procent till 357 miljoner kronor. Under samma period har rörelseresultatet ökat med 100 procent till 26,2 miljoner kronor.

De starka siffrorna har skapat ett stort intresse inför försäljningen och nu är affären klar. Till sist var det norska riskkapitalbolaget FSN Capital som drog det längsta strået i auktionsprocessen.

Enligt Breakits källor hamnade prislappen på drygt en halv miljard kronor. Försäljningen avslöjas i handlingar som i dagarna skickats in till Bolagsverket och medgrundaren Erik Fagerlind bekräftar i ett SMS att affären nu är klar:

“Intresset var stort. Jag är nöjd med värderingen men jag kan inte kommentera beloppet”, skriver han.

Erik Fagerlind återinvesterar merparten av sina pengar från försäljningen i ett nystartat holdingbolag där FSN Capital blir största ägare.

“Vi återinvesterar ju majoriteten så vi ser det inte som att vi sålt något”, kommenterar Erik Fagerlind som även efter affären kommer att kvarstå som vd i bolaget.

Erik Fagerlind laddar nu för att ta sitt skötebarn till nästa nivå:

“Sneakersnstuff har en kraftig expansion framför sig i tre världsdelar. Vi letade efter en partner som var kapabel att stödja den planen och där är FSN en bra match”.

Vad händer nu?

“Konkret nu så är det skönt att processen är över så vi kan fokusera på vad vi ska göra. Vi har ytterligare butiksöppningar i USA till hösten och undersöker hur vi ska expandera in i Asien nästa år”, skriver Erik Fagerlind.

FSN Capital har de senaste åren blivit mer aktiv på den svenska marknaden och tog bland annat Bygghemma till börsen i våras. Det norska riskkapitalbolaget äger också butikskedjan Kjell & Company.

Läs fler artiklar
LÄS MER