Alibaba ska leverera varor med förarlös robot

Alibaba e-handel
Alibaba ska leverera varor med förarlös robot

Alibaba satsar på robotleveranser. Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

E-handelsjätten Alibaba har utvecklat en självkörande robot som ska leverera varor till kunderna.

I takt med att e-handeln ökar blir kundernas krav på snabbare och smidigare leveranser hårdare. Just nu dyker därför en rad spännande lösningar upp. Alibaba-konkurrenten Amazon har till exempel tagit fram ett eget digitalt lås som ska underlätta för kunder som vill ha leveranser när de inte är hemma. Amazon har också under en längre tid utvecklat drönare som ska kunna leverera varor. I Sverige samarbetar flera transportbolag med både e-handlare och tillverkare av digitala lås. Det finns också boxar och särskilda leveransrum där kunderna kan hämta sina varor.

Nu presenterar Alibaba två nya innovationer. Den ena är en förarlös robot som just nu testas på vägarna runt Alibabas huvudkontor i den kinesiska staden Hangzhou. Roboten kan bära flera paket i olika storlekar och kan åka betydligt längre sträckor än sina föregångare, skriver sajten the Verge.

En finess med roboten är att den ska kunna leverera varm mat.

När roboten kommer fram till rätt plats kommer den automatiskt lämna paketet. Det är också möjligt för kunder att gå fram till roboten och ta ut paketet med hjälp av en pinkod.

Planen är att leveransrobotarna ska börja användas i innan året är slut.

Den andra innovationen är en leveransbox som kunderna kan ha utanför sina lägenheter. Boxen ska kunna låsas upp med ansiktsigenkänning och hålla mat varm.

Läs fler artiklar
LÄS MER