Googles AI-forskare: "Tekniken får inte hamna i händerna på få"

Google artificiell intelligens
Googles AI-forskare: "Tekniken får inte hamna i händerna på få"

Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Kunskapen om artificiell intelligens måste spridas och demokratiseras. Det anser Googles AI-forskare Greg Corrado.

“Det är viktigt att de här teknologierna lärs ut brett och inte bara är i händerna på några få”, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

På fredagen informerades Googleanställda om att bolaget inte kommer att förnya sitt kontrakt med den amerikanska militären. Kontraktet går bland annat ut på att Googles moderbolag Alphabet analyserar drönarbilder med hjälp av artificiell intelligens.

Anledningen till det avslutade kontraktet är att 6400 anställda på Google har skrivit under en namnlista om att det bör avslutas och att 13 personer ska ha sagt upp sig i protest.

Googles chefer har hävdat att analyserna inte används i strid utan för att rädda liv men väljer alltså nu ändå att avsluta samarbetet.

Det här är bara en del i Googles arbete med artificiell intelligens. Mer känt är kanske Googles så kallade röstassistenter som redan finns i många amerikanska hem. De kan bland annat användas för att styra saker i hemmet såsom belysning och musik. Men det går också att ställa enkla frågor till dem.

Greg Corrado är medgrundare till Google Brain Team som arbetar med utveckling av lösningar inom artificiell intelligens och är en av hjärnorna bakom bolagets populära röstassistenter som ska lanseras på svenska i år.

Enligt Greg Corrado har tekniken kommit så långt att det ibland kan vara svårt att veta vad som är verkligt och artificiellt. Därför måste den gränsen alltid markeras.

“Vi måste förstå att det är möjligt att retuschera ett foto eller att efterlikna en röst. Med tiden blir vi bättre på att känna igen de här sakerna. Med en öppen diskussion minskar risken för överraskning när tekniken används”, säger han till DN.

Läs fler artiklar
LÄS MER