Sök

Gnosco ska hjälpa vården att upptäcka cancer – tar in 4 miljoner kronor

Gnosco

Daniel Eliasson. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Gnoscos lösning ska upptäcka farliga hudförändringar i tid.
”Vi växer och siktar på att dubbla i år igen”, säger grundaren Daniel Eliasson.


Att upptäcka farliga hudförändringar tidigt kan vara avgörande för liv eller död. Det råder dock brist på hudläkare i flera regioner – något som startupen Gnosco vill ändra på.   

Bolaget, som grundats av Daniel Eliasson och Johan Heilborn, har utvecklat den digitala plattformen Dermicus. Lösningen gör att vårdpersonal kan fota dina hudförändringar och sedan skicka dem vidare till en hudspecialist för bedömning.

”Med Dermicus får man svar inom tre dygn. Det finns jättemycket vi kan göra för att stötta och effektivisera primärvården på ett smartare sätt”, säger Daniel Eliasson.

Dermicus samarbetar i dagsläget med vårdcentraler i Stockholm men laddar för att expandera till andra delar av landet.

Nu har bolaget stängt en finansieringsrunda på 4 miljoner kronor där Almi Invest Västkusten, Västkusten Affärsänglar och ett antal privata investerare gått in.

Enligt Gnosco genomförs det årligen över 150.000 operationer av hudförändringar inom primärvården för att hitta 4.000 fall av malignt melanom, hudcancer.

”Med vårt diagnosstöd kan antalet operationer minska med 40 procent. Många ingrepp kan med fördel göras direkt på vårdcentralen, bara läkarna vet när de ska operera och vad de inte ska ta bort”, säger Daniel Eliasson.

Det räcker dock inte bara med att skicka en bild. Läkaren behöver fylla i ett frågeformulär och ta flera bilder med ett dermatoskop för att bedömningen ska bli korrekt.

Utöver att bedöma hudcancer tar sig plattformen även an problem som sår och eksem. Gnosco arbetar samtidigt med en AI-lösning som ska integreras för att ge stöd i vårdpersonalens bedömningar och diagnoser.

Den exakta intäktsmodellen varierar beroende på vårdaktör men baserar sig på prenumerationer eller betalningar per fall. 

Under 2016 omsatte Gnosco 736.000 kronor med en knapp förlust. Enligt grundaren dubblade bolaget omsättningen under förra året och gjorde en förlust kring 200.000 kronor.

”Vi växer och siktar på att dubbla i år igen”, säger Daniel Eliasson.

Läs mer