Så stora är prisskillnaderna mellan Icas butiker på nätet

Ica Matspar e-handel
Så stora är prisskillnaderna mellan Icas butiker på nätet

Matspars vd Omid Ghanbari. Foto: Pressbild.

Caroline Englund

Reporter

Prisskillnaden mellan olika Ica-butiker på nätet är stor, visar en ny jämförelse.

250 kronor. Så stor kan prisskillnaden vara mellan samma matkasse från olika Ica-butiker på nätet – trots att varorna kommer från samma lager.

Det visar en genomgång som startupen Matspar har gjort.

Mat ses som nästa stora segment inom e-handeln och nu satsar de stora kedjorna i branschen stort på digitalisering.

Ica öppnade sin första “dark store” – ett lager som bara servar nätkunder – i april i år. Lagret ligger i Johanneshov i södra Stockholm och Ica-butiker i Stockholmsregionen som vill använda lagret till sin e-handel har sedan dess kunnat ansluta sig till det.

Ica-butikerna drivs av fristående handlare och det är de som själva bestämmer priserna i sin e-handel även om varorna kommer från det centrala lagret och skickas ut därifrån.

Startupen Matspar, som kan liknas vid ett Pricerunner för mat, har gått igenom alla de Ica-handlare som anslutit sig till lagret och jämfört priser på deras matkassar.

De har kommit fram till att det just nu finns en prisskillnad på 37 procent mellan den billigaste och den dyraste kassen. Kassarna som plockats ihop består av varor som finns i samtliga anslutna butiker.

Den billigaste kassen kostade 670 kronor och den dyraste 920 kronor.

“Så länge mathandeln begränsades av geografi kunde alla matbutiker, till en stor grad, diktera branschens utveckling. Men internet är en demokratiseringskraft, nu kan konsumenter inte bara ställa kedja mot kedja, utan även butik mot butik, säger Matspars vd  Omid Ghanbari i ett pressmeddelande.

Icas Sverige-vd Anders Svensson säger att framtiden får utvisa hur bolagets handlare kommer att påverkas av den interna konkurrensen som kan bli tydligare på nätet. 

"Konkurrens mellan butikerna finns redan i dagsläget och det är klart de ökar i och med e-handeln. Vilka som blir vinnare och förlorare i samband med det får framtiden utvisa", säger han till Breakit i en tidigare intervju. 

Läs fler artiklar
LÄS MER