Sök

Verktygen som låter dig se om du förföljs på nätet (Spoiler: Det gör du)

GoogleMetaFacebook pixel

Google, facebook och Salesforce är några av bolagen som kan spåra dig på nätet. Bildmontage av Breakit med hjälp av Istockphoto.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Breakit tipsar om verktygen som hjälper dig att få en översikt över vem som har information om dig.

Breakit kan idag avslöja hur flera av Sveriges politiska partier med hjälp av en så kallad Facebook-pixel spårar vad du gör på deras respektive sajter. Effekten blir kortfattat att information om vilka politiska partiers sajter du besöker skickas vidare till Facebook – och i vissa fall även vad du gjort på sajten.

I samband med Breakits kartläggning passar vi därför på att tipsa er läsare om vilka verktyg man kan använda för att själv få en överblick över hur man spåras på nätet. Det är nämligen inte bara Facebook som spårar dig, utan även Google, Twitter och en lång rad andra företag.

Integritetstilläggen

Det finns hur många så kallade tillägg som helst som blockerar annonser och spårningspixlar. Det enda man behöver göra är att söka upp valfri tjänst och installera i webbläsare. Två av de med högst betyg som Breakit testat är Ghostery och Disconnect. Båda tjänsterna är gratis och ger dig möjligheten att blockera eller tillåta olika spårningstjänster individuellt. Tilläggen får då varsin knapp uppe i högra hörnet som uppdateras varje gång du går in på en ny sajt.

Ghostery och Disconnects affärsmodell är att sälja premiumtjänster och ta emot donationer. De samlar därför inte in dina personuppgifter, om du inte själv skapar ett valfritt användarkonto.

Dessa tjänster fungerar på datorn men eftersom stora delar av surfningen nu sker i mobilen har Ghostery även tagit fram en egen webbläsare för mobilen som ska hjälpa dig att spåras mindre även där.

För Facebook-pixeln specifikt har sociala medier-jätten själv tagit fram verktyget Pixel helper specifikt för den egna spårningstjänsten. Vilken personinformation Pixel helper sparar om dig framgår inte.

Integritetstillägg på steroider

Mozilla är en ideell organisation som profilerat sig i just integritets- och persondatafrågan. Redan 2013 tog organisationen fram ett eget integritetstillägg som heter Lightbeam. Med den tjänsten kan man inte bara se vilka spårningstjänster som finns utan även se hur de följer med dig mellan olika sajter och på så sätt kartlägger din besökshistorik ännu bättre.

Så här såg vårt Lightbeam-verktyg ut efter att vi besökt Breakit, Dagens nyheter, Dagens industri och New York times.

“Tredjepartstjänster är en inbyggd del av hur internet fungerar idag. Men när vi inte kan se vilket värde de här bolagen skapar och fatta informerade beslut om deras datainsamling blir resultatet en stabil urholkning av förtroende för alla aktörer”, skrev Mozillas dåvarande integriteschef Alex Fowler, när tjänsten lanserades.

Lightbeam är endast tillgänglig i Mozillas egen webbläsare Firefox.

Gör en katt av alltihop

I vår jakt på nyttiga verktyg för att skydda sina uppgifter på nätet dök även en rolig tjänst som vi vill ta med. Chrome-tillägget Catblock låter dig blockera alla annonser – och ersätta dem med så kallade "gifar" på katter.

När vi testade på Breakit fick H&M-chefen Karl-Johan Persson plötsligt tävla om utrymmet med en katt på höghjuling.

Vi testade även Catblock hos vår konkurrent Di.se, som verkade bli lite förvirrad av kattgifarnas format.

OBS! Vi vill såklart gärna avråda er från att använda Catblock permanent. Katterna betalar trots allt inga annonspengar till Breakit, vilket i förlängningen leder till sämre journalistik och ett sämre Breakit.

Läs mer om Breakits granskning här.

Läs mer