Sök

Nordisk Film köper Avalanche Studios – spelstudion värderas till 1,2 miljarder kronor

Nordisk FilmAvalanche Studiosspelbranschen

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Underhållningsföretaget Nordisk Film köper samtliga aktier och tar fullt ägande över den svenska spelstudion med succéer som Just Cause och Mad Max i bagaget.

Affären där Nordisk Film betalar 912 miljoner kronor kontant för fullt ägande i spelstudion kommer som en fortsättning på den minoritetspost företaget köpte förra året.

För Avalanche Studios tre grundare Christofer Sundberg, Linus Blomberg och Viktor Blomberg blir det här en fin affär. Enligt Di Digital ägde Christofer Sundberg drygt 24 procent av aktierna privat och via bolag, medans Linus och Viktor Blomberg ägde drygt 22 procent.

Det innebär alltså att Christofer Sundberg cashar in ungefär 219 miljoner kronor på affären, samtidigt som Linus och Viktor Blomberg får lite drygt 200 miljoner kronor vardera. 

För Nordisk Film är affären den enskilt största i företagets 111-åriga historia.

"Vi har varit minoritetsägare av Avalanche Studios i ett år, och är redan imponerade över hur företaget presterat", säger Mikkel Weider, Managing Director för Nordisk Film Games i ett pressmeddelande.

"Under sina 15 verksamhetsår har Avalanche Studios byggt ett team i världsklass och skapat en unik företagskultur som går hand i hand med våra egna värderingar. Företaget har en imponerande helägd spelmotor, nya spännande titlar under utveckling och ett starkt IP i theHunter-serien."

Avalanche Studios två grundare Christofer Sundberg och Linus Blomberg kommer att stanna hos företaget och fokusera på kreativa respektive tekniska aspekter av dess spelutveckling, enligt pressmeddelandet.

"Det här är en milstolpe i vår 15-åriga företagshistoria. Vi startade från ingenting och har byggt det här fantastiska företaget tack vare ett gäng exceptionellt begåvade människor", säger Christofer Sundberg, Chief Creative Officer och medgrundare till Avalanche Studios.

Avalanche Studios grundades 2003 och omsatte 2016 drygt 333 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 30,2 miljoner kronor.

Nordisk Film köpte tidigare i maj in sig i det svenska hästspelet Star Stable, i en affär på 160 miljoner kronor. Den här gången är affären betydligt större och köpet plameras att färdigställas i slutet av juni.

Läs mer