Collectors vd sparkas med omedelbar verkan

Collector
Collectors vd sparkas med omedelbar verkan

Liza Nyberg, vd på Collector. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Liza Nyberg ersätts av Martin Nossman som vd på den digitala banken – efter bara än ett år.

Liza Nyberg utannonserades som vd så sent som april 2017 och slutar alltså nu efter bara ett år. Det meddelar Collector i ett pressmeddelande på onsdag eftermiddag.

"Styrelsen har inte varit helt nöjd med utvecklingen i Collector. Det krävs ett annat ledarskap", säger Lena Apler, grundare och styrelseordförande på Collector, när Breakit når henne.

Så det var helt styrelsens beslut?

"Ja."

Vad var det som inte fungerade?

"Liza (Nyberg) är en alldeles utmärkt kompetent och bra person men som sagt kräver Collector en lite annan typ av ledarskap. Det krävs mod, styrka och ett starkt entreprenörsskap. Det är högt tempo samtidigt som det är både en bank och börsnoterat", säger Lena Apler.

Vd-posten tas nu över av Martin Nossman. Han har tidigare jobbat på Handelsbanken i flera år och byggde upp ett digitalt projekt där, berättar Lena Apler.

"Han har två saker mot sig, det är att han är man och har jobbat på Handelsbanken i 20 år men jag är beredd att se förbi det. Han har vana av att driva förändringsarbete, har strategiskt fokus och dessutom ett stort intresse för och fokus på fintech. Med dessa kvalifikationer tillsammans med en bevisad känsla för affär och resultat är jag övertygad om att han är rätt man vid rodret för Collectors fortsatta tillväxtresa”, säger Lena Apler.

Martin Nossman kommer tillträda den nya tjänsten i augusti men Liza Nyberg slutar redan nu med ett avgångsvederlag på 12 månaders lön, med avräkning mot ny inkomst. Förra året hade Liza Nyberg en grundlön på 1,3 miljoner kronor. Ställföreträdande vd blir Lena Apler själv.

Läs fler artiklar
LÄS MER