Matkassejätten Hellofresh stärker kassan med 700 miljoner kronor

Hello Fresh
Matkassejätten Hellofresh stärker kassan med 700 miljoner kronor

Jessica Nilsson intervjuas av Breakits Stefan Lundell i Almedalen. Foto: Lena Dahlström.

Breakit

Den tyska matkassejätten Hellofresh, som grundats av Jessica Nilsson, tar in 700 miljoner kronor i riskkapital. Investeringen värderar bolaget till över 24 miljarder kronor.

Hellofresh är idag en av världens största matleveranstjänster, med verksamhet i sju länder. Det tyska riskkapitalbolaget Rocket Internet är majoritetsägare i bolaget.

Jessica Nilsson grundade bolaget 2012 tillsammans med Dominic Richter och Thomas Griesel. I princip handlar det om en kopiering av de framgångsrika svenska företaget Linas matkasse.

”Vi tyckte konceptet var fantastiskt och borde fungera på andra marknader. Mina två kompisar jobbade i Berlin och kunde få tag på kapital. De sa ’flytta till Berlin så drar vi igång” berättade Jessica Nilsson i en intervju med Breakit i somras.

Nu tar Hellofresh in 75 miljoner euro, motsvarande 700 miljoner kronor, från kapitalförvaltaren Baillie Gifford, enligt ett pressmeddelande från Rocket Internet.

Den nya investeringsrundan värderar bolaget till 24 miljarder kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med den förra rundan i mars 2015 som gjordes till en värdering om 2 miljarder dollar (i dagens växelkurs 18,7 miljarder kronor).

Redan från början var målet med Hellofresh att satsa på att växa snabbt och tidigt gå in på nya marknader. För att kunna göra det behövde företaget stora mängder kapital – snabbt.

”När du tar in kapital tidigt är det alltid en tradeoff mellan hur snabbt du vill växa och hur många procent du vill ge bort av ditt bolag. Vi ville starta ett stort, internationellt bolag. Det visste vi redan från början”, har Jessica Nilsson berättat. 

Idag arbetar Jessica Nilsson som investment manager på svenska Northzone.

KORRIGERAT: I en tidigare version av texten skrev vi att Hellofresh tagit in 7 miljarder kronor. Rätt summa ska alltså vara 75 miljoner euro motsvarande 700 miljoner kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER